Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterns ledning fick stöd

Annons

Vänstern håller öppet möte och får nästan enbart stöd för linjen att inte ingå i en majoritet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Den enda kritiska frågan kommer från Ragnhild Pohanka. Hon försöker ifrågasätta om en kravlista verkligen kan kallas förhandling.
Nu fortsätter Vänstern samarbetet med Ofa, Omsorg för alla.

Det var Stig Henriksson, Vänsterns starke man i Fagersta, som rådde Leif Lindström att ställa tydliga krav för att samarbeta med Socialdemokraterna.
Det berättar han på mötet. Nästan trettio personer har kommit för att diskutera maktsituationen i Borlänge efter valet.
- "Säger de nej till det, då vill de inte samarbeta", var Stig Henrikssons ord, uppger Lindström.
Och nej blev det, till de flesta av punkterna på Vänsters lista, som DD tidigare berättat. Det gällde bland annat posten som ordförande i omsorgsnämnden.
- De har redan namnen klara till ordförandeposterna, uppger Leif Lindström.

Ultimatum

Ragnhild Pohanka, som nu sitter i fullmäktige för Vänstern, hade uppfattat att Leif Lindström, gruppledare, och Tommy Meijer, ordförande i Borlänge, hade ett förhandlingsmandat.
- Men ni ställde ju ultimatum, säger Ragnhild Pohanka.
Lindströms svar blir att han och Mejier inte ville ändra i den lista som 26 medlemmar slagit fast efter möten i totalt sex timmar.
Vänstern tänker nu fortsätta ett valtekniskt samarbete med Ofa. Lars-Erik Skoglund och Per-Olof Forsström, båda i Ofas ledning, är på plats på mötet. De hälsar att partiets medlemmar vill samverka. Det kan också leda till ett politiskt samarbete.

"Begränsa invandringen"

Pelle Andersson vill ändå veta mer om Ofas vallöfte att "begränsa invandringen".
Lars-Erik Skoglund bedyrar att han inte är främlingsfientlig.
- Alla som känner mig vet det.
Leif Lindström försvarar Ofas vallöfte. Han betonar att samtliga partier i Borlänge, inte enbart Ofa, är överens om att kommunen inte ensam klarar kostnaden för integrationen.
Vänster/Ofa har nu tillsammans nio mandat. Det ger platser i alla nämnder och utskott, konstaterar Lindström.
- Vi får fler platser än om vi samarbetat med S och MP. Sedan kan man ju diskutera viket inflytande vi får.
Flera på mötet anser att demokratin vinner på att S och MP bildar "minoritetsregering". Besluten är inte klara i förväg.
- Om Socialdemokraterna driver en traditionell arbetarpolitik så stöder vi dem. Det är upp till dem nu, säger Leif Lindström.

KARIN SUNDIN
0243-920 03
karin.sundin@daladem.se