Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet: "Har aldrig varit så många med"

Vänsterpartiet samlades i Forssa centrum och tåget gick mellan hyreshusen i Forssa ned till Gammelgården.
Det var ett lugnt och avspänt tåg med traditionella paroller men utan talkörer.

Annons

Ett par hundra personer gick med i tåget med musikkår i täten. Trevande toner i Internationalen hördes från deltagarna.

När tåget kom fram till Gammelgården lyste solen upp från och till ur gråa moln.

– Det har aldrig varit så många med som i dag. Vi går med för att protestera mot nazisterna. Det är för jävligt att de får gå på våra gator, sa Fredrik Brickman, en av deltagarna i vänstertåget.

Han och Sari Brickman hade gått direkt från Dalarna mot rasisms manifestation. Det hade också tidigare partiledaren Lars Ohly gjort som var huvudtalare.

– Jag gick först fel och råkade hamna där nazisterna samlades. De har vita skjortor och svarta byxor, de väcker dubbla känslor på ett sätt jag inte varit med om förut. I dag känner jag en sorg över att återuppleva 30-talets nazistiska och rasistiska idéer. Det är en skam för Sverige, sa Lars Ohly.

Ohly kritiserade också regeringens flyktingpolitik:

– I höstas gick jag in i en politisk depression, kände att det höll på att gå åt helvete. Sverige är en av de sämsta i Europa om att avvisa i en omfattning som vi aldrig sett, flyktingar ska hålla till godo med tillfälligt uppehållstillstånd och familjer hindras att återförenas. Det är en skam när politiker går högerextrema krafter till mötes, sa Lars Ohly.

Vänsterpartiets ordförande i Borlänge Sebastian Nilsson inledde mötet vid Gammelgårdens scen med att berömma Borlänge kommun.

– Av många anledningar är jag oerhört stolt över att vara borlängebo. När andra kommuner stängt sina kommungränser så har Borlänge varit en fristad för människor i djupaste desperation. I mitt Borlänge har människor som förlorat allt kunnat skapa sig en ny framtid.

– Kamrater, i dag skriver vi historia .När ett gäng Hitlerdyrkande terrorister marscherade genom Borlänge för att sprida sitt hat, intolerans och våldsbudskap så svarade vänstern med beslutsamhet, solidaritet och medmänsklighet.

Även 18-åriga Dhifon Abdi tog upp nazisternas närvaro i Borlänge den här dagen.

– De som är nazister påstår att de är här för att skydda svenska kvinnor, men de har en helt annan agenda. De är här för sprida sin ideologi som består av hat, säger hon.

– Här i Sverige tycker folk att feminister är radikala men så länge kvinnor tjänar mindre än män så har man det inte särskilt bra.