Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet: "Vad är det för fel på Borlänge som högskoleort?"

Det finns återigen krafter som vill koncentrera Högskolan Dalarna till residensstaden Falun och flytta Borlänges högskoleverksamhet. Rektor Marita Hilliges tar upp stafettpinnen från tidigare försök och har säkert hittat stöd och argument från den inre akademiska kretsen. Stödet och förståelsen från skiftlag, företagare och lokalpolitiker i Borlänge tycks däremot i det närmaste vara obefintlig.

LÄS MER: Högskolan och kåren: Därför vill vi utreda en flytt

Vi tror att dialog och samklang mellan utbildning och lokalsamhället avgör utbildningskvalitet, inriktning och framtidstron för Högskolan Dalarna, där kan alla bli bättre. Lika övertygade är vi, att revirpinkandet, försåtligheten och fjäsket inte bryter ny mark och skapar nya möjligheter för kommande generationer och bidrar till framväxten av ett modernt och innovativt näringsliv. Borlänge är som bekant en motor att räkna med och har genom åren haft en förmåga att få i de växlar som skapar arbetstillfällen och inflyttning. Varför då byta ut en av de viktigaste lokala komponenterna, som Högskolan onekligen är?

Signalen som utredningsbeslutet den 5 november skickar, är för oss tankeväckande och oroande ur många perspektiv. Vad är det för fel på Borlänge som högskoleort?

Är bristerna internt Högskolebaserade, eller har kommunen och näringslivet svikit när det gäller utvecklingen av Högskolans Borlängedel?

LÄS MER: Debatt: Nej till flytt av hela högskolan Dalarnas verksamhet …

Kan det vara så enkelt och simpelt att det finns inflytelserika personer i länet, som helst ser att Borlänge för alltid skall förknippas med match på Vallen och plättä i dosa?

Finns det en avund kring Borlänges förmåga att hantera stora samhällsomdaningar och hitta nya lösningar för att möta framtiden, utan att för den skull tappa respekten för det historiska perspektivet?

LÄS MER: Högskolan ska utreda en flytt till Falun

LÄS MER: Allt om högskoleflytten hittar du här

Som ni märker känner vi oss som samhällsengagerade Borlängebor och partiaktiva angripna och i viss mån också nedvärderade, med anledning av plötslig och oväntat utredningsinitiativ. Därav våra frågeställningar och som vi ser det, berättigade kritik.

Leif Lindström (V)

Kommunalråd Borlänge

Sebastian Nilsson (V)

Ordförande Vänsterpartiet Borlänge

Eva Bergqvist-Brask (V)

Vice Ordförande Vänsterpartiet Borlänge

Rikard Rudolfsson (V)

Gruppledare Kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel