Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanvårdade gravar kan tas bort


För en tid sedan började Svenska kyrkan med årliga besiktningar av gravar på samtliga kyrkogårdar i kommunen.
Nu har ytterligare en sådan besiktning gjorts och kyrkogårdsutskottet Stora Tuna och Torsångs församlingars kyrkliga samfällighet har haft upp frågan för behandling.
Hans Nyström (C), ordförande i kyrkogårdsutskottet, berättar att i år ser det något bättre ut än föregående år när det gäller vanvårdade gravar.
– Men det är fortfarande en del som är vanvårdade, säger han.

Samfälligheten inspekterar årligen ovårdade gravar som finns på kyrkogårdarna runt om i Borlänge.
– Det är så rutinerna ser ut. Varje år tar vi upp frågan i utskottet, berättar Hans Nyström.
Han förklarar att det just nu är ett 40-50-tal gravar som det inte ser så bra ut i kring och på.
Systemet som finns inom samfälligheten för gravägarna är att en skötsel av en gravvård av Stora Tuna och Torsångs församlingars kyrkliga samfällighet, en grundskötsel, kostar 160 kronor om året. De som inte betalar den avgiften måste själva sköta sin grav, men gör det inte alltid.
– Om vi får in avgiften då sköter vi skötseln i kring graven men man sköter gravytan, till exempel en liten plantering, själv. Det går även det att få gjort av andra. Men då har vi en särskild entreprenör som gör det, säger Hans Nyström.
Vid en besiktning nyligen av de gravar som det inte såg så bra ut i kring förra året av kyrkogårdsutskottet visade det sig att flera gravägare bättrat sig väsentligt sedan de fått brev från församlingen.
– Det var färre gravar som var vanvårdade än förra året. Men nu är det så att för dem som var illa däran förra året har det nu gått ett år till. Det är färre än ett 20-tal. Gången är så här när det gäller det här med besiktning av gravar att det går ut tre brev under en tre-årsperiod från oss till gravägarna. Har vi inte hört något och graven fortfarande inte är åtgärdad är det så att vi tar bort gravstenen och andra får rätt till graven. Men det händer inget annat det vill jag betona, säger Hans Nyström.
Han poängterar att efter att det sista brevet, den andra påminnelsen gått ut har gravägaren sex månader på sig att höra av sig alternativt göra något åt graven.
Ärendet som gäller årets besiktning av ovårdade gravar ska upp i Stora Tuna och Torsångs församlingars kyrkliga samfällighets kyrkonämnd den 14 september 2011.

MARIA SVENSSON
0243-920 14
maria.svensson@daladem.se