Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var inte sjuk fler än sex gånger

Ludvika kommun inför skarpa nya rutiner för att minska sjukfrånvaron.

Efter sex frånvarotillfällen under 12 månaderna skickar chefen den anställde till företagshälsovården, HeLahälsan. Ett batteri av medicinska provtagningar och hälsosamtal utförs. Därefter 3-partsmöte med chef, den anställde samt företagssköterska.
– Det kan tyckas att vi inför en form av kontrollsystem, men man kan också se det som att arbetsgivaren - kommunen - bryr sig om sina medarbetare, säger kommunchefen Thomas Lagerström som suttit med i diskussioner med HeLahälsan om tillämpningen av nya regler.
Reglerna har formulerade av en grupp som kallas ”Hälsostrategiska gruppen” inom stöd- och styrningsförvaltningen.

– Det viktiga är att vi tar reda på anledning till upprepad frånvaro, att vi visar att vi bryr oss innan många sjuktillfällen leder till långtidsarbetslöshet, säger Lagerström.
Efter senaste kommunstyrelsens au fick kommunchefen specialuppdrag på sitt skrivbord att genomlysa varför vård och omsorg respektive social och utbildning, kommunens två ”tunga” förvaltningar, inte heller i år tycks kunna hålla budget.
En av orsakerna till varför prognosen visar risk för negativa budgetavvikelser i flertmiljonklassen är just höga sjukskrivningstal.
– Reglerna går alltså ut på att vi ska engagera oss mycket tidigare.

Vid avvikande provsvar förbehåller sig företagshälsovården rätten att koppla in företagsläkare.
– Det är riktigt, detta är en åtgärd vi nu startar för att komma till rätta med höga och ökande sjuktal, konstaterar Thomas Lagerström.

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se
Regler för sjukfrånvaro

• Efter upprepad sjukfrånvaro 6 tillfällen eller fler ska chefen informera den kommunanställde i Ludvika, det kan vara inom äldreomsorgen, renhållning, skolan etcetera, om att hen rapporteras för hälsoundersökning vid HeLahälsan.
• Chefen ska informera företagshälsovården om frånvaroorsaker och tidpunkter och delge den anställd när denne fått tid för hälsoundersökning (under arbetstid).
• Den anställde får träffa en företagssköterska för provtagning av alla eller delar av ett helt provbatteri: D-vitamin, blodvärde, leverprov, snabbsänka, njurfunktionsporov, järn- och B12 prov, sköldkörtel- och bisköldkörtelprov, blodsockerprov, blodtyck och kolesterolprov.
• Vid ett hälsosamtal efter cirka en vecka gås provsvar igenom med företagssköterskan. Samtal förs om arbetssituation, livsstil och privat situation.
• Detta ska leda till ett 3-partsmöte med chef, den anställde samt företagssköterskan. En handlingsplan ska utformas vid sittande möte.