Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var kvar i både Falun och Borlänge

Ska Högskolan Dalarna koncentreras till Falun? Den frågan har legat på bordet för denna regionala högskola, som i mitten av 70-talet uttryckligen beslutades inrättas på två orter: Falun och Borlänge.

Mer exakt gäller det om en utredning ska starta, om koncentration till en ort: Falun. Det sker, eller skedde, på ett möte på torsdagen. Vad utfallet blev är inte klart vid denna artikels slutförande.

LÄS MER:

Högskolan ska utreda en flytt till Falun

Här finns fler texter angående eventuell flytt av Högskolan Dalarna från Borlänge till Falun

Spontant tycker man som utomstående betraktare att det borde gå att fortsätta ha verksamheter på bägge orterna om det hittills har gått i flera årtionden. Om det verkligen sparas så mycket pengar på en koncentrering är tveksamt. Nuvarande struktur är väl inarbetad och vid en koncentrering måste nya och fler lokaler, och boenden för studenter, skaffas på den ort dit det koncentreras.

Pendlingsmönster, för lärare, annan personal och studenter, förändras också. Antagligen tar en eventuell koncentrering tid och kraft, från undervisning och forskning, den period det sker. Risken är att en koncentrering leder till ökade kostnader de första åren.

Verksamheten vid högskolans enhet i Borlänge har inriktning på främst teknik, industri, ekonomi och en viss samverkan mellan kommuner med tung industri som Ludvika och Avesta utöver Borlänge. Att bryta upp en sådan väl fungerande struktur vore inte bra, särskilt som det är osäkert om liknande struktur är möjlig att uppnå efter en koncentration till Falun.

I Falun finns områden som humaniora, vård- och lärarutbildningar och en del samhällsvetenskap. Lokalerna finns nära Lugnetområdet och delvis på före detta regementets område.

I Borlänge finns lokaler och verksamhet en bit från Kupolen. Det är inte mer än två mil mellan de två enheterna. Det är egentligen inte så långt.

Andra högskolor som har uppdelning på flera orter har ofta haft längre mellan enheterna, exempelvis Mitthögskolan med bland annat Östersund och Sundsvall. Och vissa andra högskolor har haft närmare mellan enheterna, några mil som i Falun och Borlänge, som Mälardalens högskola i Västerås och Eskilstuna.

Många verksamheter i Dalarna har, eller har haft, anläggningar i både Borlänge och Falun. En del av dem har koncentrerat sin verksamhet eller är i en process att göra det. Varje verksamhet har sina förutsättningar att ta hänsyn till.

Högskolan, som är en statlig verksamhet, får anses ha ett uppdrag att nå många människor, för att öka bildningsnivån och sänka trösklar till det. Uppdelningen på Falun och Borlänge har fungerat bra och bör få fortsätta.

LÄS MER:

Högskolan ska utreda en flytt till Falun

Här finns fler texter angående eventuell flytt av Högskolan Dalarna från Borlänge till Falun