Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var med och förändra årummet

Under 2014 blir Resecentrum och Knutpunkten färdigbyggda och busstrafiken närapå försvinner från Östra Hamngatan. Då vill kommunen göra förändringar och försköna det så kallade årummet.
– Vi vill göra årummet mer attraktivt, aktivt och till en levande del av centrum, säger kommunens markchef och projektledare Karin Eliasson.

– Vi vill veta hur Faluborna skulle vilja utforma årummet, vad vi ska ha det till och hur det ska se ut. Därför gör vi nu en idéinsamling där alla har chansen att bidra med sina idéer.
– Inget är bestämt från kommunens sida, vi börjar med att fråga medborgarna. Och syftet är att vi vill göra en finare och attraktivare stadskärna för Faluborna, samt stärka Falun som handels-, kultur- och turiststad, säger Eliasson.

Idéinsamlingen pågår mellan 22 november och 31 december och för att underlätta för medborgarna har kommunen tagit fram ett webbverktyg som ska göra det roligt att vara med och tycka till.
Med hjälp av detta verktyg får man fram en 3D-modell av området och där kan man gå in och markera och beskriva de förändringar man vill ha. Kort sagt, man får vara lite av en landskapsarkitekt i miniatyr.

Och vill man inte sitta hemma och förändra årummet går det bra att komma till stadsbiblioteket på kvällen den 9 december. Då kommer en workshop att äga rum där man kan få låna datorer och få hjälp med webbverktyget. Som man för övrigt hittar på falun.se/arummet.
– Projektet kommer också att ligga ute på Facebook och det kommer också att både affischeras och annonseras om det. Gymnasieskolan kommer också att bjudas in till Trafik och fritid för en workshop, säger Karin Eliasson.

Vill man inte göra något förslag på webben, så går det också bra att skicka både e-post och vanlig post med sina förslag till Trafik och fritid.
Kommunen har också en dialog med både fastighetsägare och näringsidkare för att få fram ett så brett material som möjligt.
I januari ska sedan alla förslag sammanställas och utvärderas och gå ut på remiss till olika nämnder. Sedan framtas förslag till åtgärder och ett slutligt förslag ska vara klart i mars 2014. Och förhoppningsvis ska ett politiskt beslut tas i april.
– Det här ser vi fram emot och förhoppningsvis får vi ett stort jobb med att sortera och registrera alla förslag, säger Trafik- och fritidsnämndens ordförande Jonas Lennerthson.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se