Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår nya hunger efter mat

Allt fler svenskar äter ute. Intresset för krogbesök, viner och dyra livsmedel har aldrig varit större.Vi tittar på marmorerade entrecotebitar, havskatt med spetskål och hemgjorda tryfflar som förför oss i Saluhallen. Vi köper kokböcker i mängder.

Annons

Tevekockar är lika stora som Håkan Hellström.
I våras tittade 1,3 miljoner svenskar varje vecka på Sveriges Mästerkock.

På Adlibris är böcker om matlagning ständigt på ”populärast denna vecka”-listan. Mat, mat, mera matig melonsallad med fetaost!
Samtidigt finns det många som oroar sig, för vete som är rena sockret, för smutsiga kockar, för myndigheter som lägger i fingrarna och gör att det är lättare att servera pulvermos i korvkiosken än riktig potatismos.

Andra tycker att köttskatt måste införas för att bevara folkets hälsa. De tycker att kött, fisk och ägg ska behandlas som snus.
Majoriteten av konsumenter vill inte bara ta hand om sig själva, utan även varandra och miljön runtomkring. De vill kunna välja mat med lägre klimatpåverkan, och alltfler vill vara medvetna om vad det är de stoppar i sig och sina barn egentligen.
Det finns många skäl till vår nya hunger efter mat: galna kosjukan, köttskandaler, melamin i mjölken, fågelinfluensor och soylent pink. De står oss upp till halsen och vi läser för att bli medvetna och vi är medvetna så vi läser den salta notan och svettas.

Det blir allt viktigare för oss att veta var råvarorna kommer ifrån och hur maten är tillagad. Intresset för det närproducerade har ökat för vi vill tillbaka till äktheten när det gäller vad vi äter.
Vi är skeptiska mot det moderna samhället som effektiviserar genom att pressa ner priserna men också genom att slänga ut moralen och den goda smaken genom fönstret. Intresset för mat och krogmiljöer hänger samman med en längtan efter en upplevelse som är autentisk, konkret och kännbar. Som inte lurar oss.

Snabbmat passar livet i den snabba filen. I fildelar-världen flyger vi fram mellan sidor från olika länder utan att blinka och utan en sekund att förlora, samtidigt som vi sitter på en kontorsstol och inte rör oss ur fläcken. Med drive- throughs behöver vi inte ens parkera. På McDonalds väntar vi i tio sekunder och kan sedan äta maten ståendes eller gåendes på köpcentrat, där allt finns samlat på ett ställe så vi ”tjänar” in tid.
Men vi har sett igenom myten om större, snabbare och bättre. Vi vill bort från industrialiserad mat med gifter och kemikalier. Det finns en bitter eftersmak i att vallas fram av skyltar - H&M, Carlings och Bianco - som boskap på väg till McDonalds. Och vi är inte där för att spara varken tid eller pengar. Vem försöker vi lura? Oss själva?!

Nej, det är dags för att lugna ner oss och börja köpa kvalitet. Att vänta på maten kan vara rena lyxen i en uppstressad tid. Ja, och så är det ju ganska skönt att koppla av och koppla bort alla ekonomiska kriser, miljöproblem och skandaler.
Det är skönt att odla sina egna tomater så man slipper ha med resten av världens kaos att göra. Med lite vitlök och vin så försvinner träsmaken av skövlade skogar och förhoppningsvis även giftsmaken av övergödning i Östersjön.
Servera med färskpotatis. Skål, ta mig fan!

Mats Hansson,
liberal debattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel