Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våra nya arbetsplatser. Del 2. Sekretessen på undantag i Försäkringskassans lokaler

Artikel 2 av 2
Våra nya arbetsplatser
Visa alla artiklar

Vad händer när anställda som har till uppgift att hantera integritetskänsliga uppgifter inte har kontroll över var och hur deras dagliga arbete ska utföras? Svaret är att integritet, och i värsta fall sekretess riskeras.

När Försäkringskassan nu bygger om alla sina kontor till aktivitetsbaserade arbetsplatser eller flexkontor, målet är att alla kontor ska vara klara till 2020, innebär det visserligen nya och fräscha lokaler, men även att de anställda inte längre har fasta arbetsplatser. Det här leder till att handläggarna tvingas sköta sina telefonkontakter med kunderna, försäkringstagarna, där de får plats för dagen.

När ledarsidan talar med Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkrings­kassan, vittnar han om att det runt om i organisationen förekommer att kunderna klagar på överhörning. Det vill säga: kunderna störs av att de hör andra handläggares samtal med andra kunder.

Integritet och sekretess har hamnat på undantag.

Självklart är alla anställda på Försäkringskassan bundna av sekretess, men vittnesmålen säger alltså att kunder hör andra kunders ärenden. Det här är mycket allvarligt. Något som bör lyftas mer än vad det än så länge har gjort.

Men det var nog varken tankar på sekretess eller integritet som stod överst på listan när Försäkringskassan valde den nya lokalinriktningen. Lågoddsaren är att det handlade om pengar.

När Försäkringskassan 2014 flyttade sitt huvudkontor från Vasagatan i centrala Stockholm till nya lokaler vid Telefonplan i södra Stockholm innebar det en mångmiljonbesparing. Ungefär 50 miljoner kronor beräknade myndigheten spara på flytten. Den främsta anledningen var att ytan blev betydligt mindre. 10 000 kvadratmeter, eller 40 procent av lokalytan, försvann. Dock försvann inte storleken på personalstyrkan.

Istället handlade det om att skrivborden avvecklades. Hela 30 procent av alla skrivbord försvann. Så de anställda får slåss om de som finns kvar. Det här är alltså den framtid som gäller för Försäkringskassans anställda över hela landet.

Thomas Åding på ST är kritisk, och menar att det handlar om konkreta arbetsmiljöproblem. "Om de aktivitetsbaserade arbetsplatserna verkligen var anpassade efter både verksamhetens och den enskilde anställdes behov, och om det funnits skrivbord till alla anställda, så skulle vi kunnat se fördelarna med den här sortens arbetsplatser. Tyvärr upplever vi inte att de behoven är tillgodosedda. Vare sig ergonomi eller psykosociala aspekter är tillräckligt omhändertagna."

Samtidigt menar Försäkringskassans ledning att det handlar om att hantera skattebetalarnas pengar på ett respektfullt sätt, att skattemedel ska gå till verksamhet och inte till hyra. Och det är såklart en fin tanke. Men om produktionen minskar på grund av otillräcklig arbetsmiljö, och om det leder till att anställda blir sjuka på grund av arbetsmiljön, då blir nog de sparade miljonerna inte så många i slutändan.

Och om vi står mellan valet kronor och sekretess, ja. Då bör vi stå upp för att värna den senare.