Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdbehövande ska kameraövervakas

Omvårdnadsförvaltningen i Falun tar nya grepp när det gäller tillsynen av dem som är i stort vårdbehov i sina egna hem.
– Vi ska inom hemtjänsten göra en pilotstudie i sex månader där fem personer ska få en kamera inmonterad i sina sovrum, säger Christer Falk, ordförande i omvårdnadsnämnden.

– Det här är personer som har ett högt vårdbehov i hemmet och som vi besöker minst tre gånger per natt. På det här viset kanske vi bara behöver besöka dem en gång per natt.
Christer Falk ser bara fördelar i den här typen av tillsyn.
– Dels så blir det mindre spring i trappor och dels blir det mindre trafik och störande buller från gatan när vi inte behöver åka till de vårdbehövande lika många gånger, säger Falk.
– När det gäller integriteten tycker jag det här är bättre än att folk springer hos en tre gånger per natt. Och man kommer dessutom överens med de vårdbehövande om vilka tider man får gå in och titta. Det här är heller inget som ska ersätta den fysiska omvårdnaden, men det blir ett bra komplement och framför allt är det frivilligt.

Tanken är att kameran ska placeras i sovrummet och övriga utrymmen i bostaden blir inte övervakade. Några bilder ska ej heller sparas av integritetsskäl. Kameran ska sedan ha kontakt med en tv-skärm där en person sitter som har bemyndigande att övervaka, så vem som helst får inte gå in och titta.
– Skulle någon ramla i köket exempelvis och vara oförmögen att ta sig därifrån, så kommer vi att se att personen inte tagit sig tillbaka till sängen och då larmas det.

Christer Falk berättar att han var på studiebesök i Västerås för ett par år sedan och tittade på den här typen av övervakning. I Västerås har kameraövervakning i hemmen funnits i flera år med goda erfarenheter och där är målsättningen att bortåt 300 kameror ska vara i gång inom en snar framtid.
Även Hudiksvall är i startgroparna för den här verksamheten, där kostnaden för en kamera ligger i storleksordningen 1 500–2 000 kronor.
– Jag hoppas det här skå slå väl ut, men först börjar vi med att få ihop fem personer som vill ställa upp på det här för ett halvårs pilotprojekt, säger Christer Falk.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se