Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården gick back med 9,7 miljoner

LSS-vården, Barn- och ungdomsgruppen och den personliga assistansen gick alla kraftigt back förra året. Facit för Socialförvaltningen och Vård- och omsorgsförvaltningen är ett underskott på totalt 9,7 miljoner för 2012. Nu kan det bli nedskärningar i personalen.

Vård- och omsorgsförvaltningen gjorde röda siffror och har ett underskott på 4,4 miljoner kronor.LSS-vården (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) dras med ett underskott på 2,1 miljoner kronor. Inför 2012 skulle förvaltningen spara in sex miljoner kronor på personalkostnader vilket de inte gjorde. I år ska de spara in hälften, det kan leda till att de drar ned på personalen. Nu har de större personalstyrka än vad budgeten tillåter.
– 80 procent av våra kostnader är personal. När vi talar om sparkostnader talar vi om personal, säger Erika Barreby och tillägger att det inte är bestämt hur pengarna ska sparas in.

Ett annat av LSS-vårdens problem är att de det är för många, små gruppboenden. Dessutom är flera av lokalerna uppbundna med hyreskontrakt på flera år, det längsta går inte ut förrän 2019.
– Vi sitter fast i hyreskontrakt och vi måste fundera på att bygga nytt och komma ur de vi har idag, säger Erika Barreby.
Kostnaderna för personlig assistans gick 2,3 miljoner minus för 2012. Förvaltningschefen Erika Barreby säger att de inte har någon detaljerad utredning för hur de ska minska underskottet i år.

Socialförvaltningen gick back 5,3 miljoner kronor förra året, med reservation för att summan kan ändras när all fakturering är klar. En stor orsak är att försörjningsstödet och Barn- och ungdomsgruppen drog över budgeten med två miljoner kronor vardera.
– Det är fler personer som ansökte och fick beviljat försörjningsstöd, det är likadant i många kommuner. Det är kärvare tider, arbetslösheten har ökat, säger förvaltningschefen Anders Jacobson.

Att barn- och ungdomsgruppen gått back beror på att de har haft svårt att rekrytera kvalificerade socialsekreterare säger Anders Jacobson. Förvaltningen gick plus två år i rad tills förra året och ska ha ett möte med kommunchefen där de ska se över ekonomin.

900 000 kronor är undanlagt som en sorts buffert för en fråga mellan Hedemora och Sollefteå kommun. De tvistar om vilken kommun som är ansvarig för ett ärende från 2010-11. Sollefteå har skickat en faktura som Hedemora bestrider.
– De har ställt ett krav på 1 350 000 kronor och vi bestred det. Tvister löses ofta med förlikning och vi har bokat upp med 900 000. Det kan bli mer, det kan bli mindre, säger Anders Jacobson.

Petter Jerdén
hedemora@daladem.se