Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdflytt fortsätter väcka starka känslor

Koncentrationen av distrikts­sköterskemottagningarna i Mockfjärd och Björbo till vårdcentralen i Djurås väcker fortfarande starka känslor hos invånarna i den västra kommundelen. Pensionärs- och intresseföreningarnas styrelser uppvaktas ofta av medlemmar som är irriterade över vad de anser vara en försämrad service.

Annons

Det är framför allt i Björbo och Dala-Floda som kritiken är mest påtaglig, där invånarna måste resa sex respektive fyra mil tur och retur för att lämna ett enkelt blodprov. För invånarna i Flen och Lövsjön handlar det om en resa på tio mil för att få service från närsjukvården.

I samband med ombyggnaden av äldreboendet i Dala-Floda kommer landstinget att få disponera en mindre lokal för provtagningsverksamhet. Kommunalrådet i Gagnef, Sofia Jarl (C) har inga andra besked än att lokalen också kommer att tas i bruk för sitt ändamål. Därmed skulle resandet förkortas avsevärt för de invånare som bor i Lövsjön, Flen, Björbo och Dala-Floda, medan patienter i Mockfjärd också i fortsättningen hänvisas till vårdcentralen i Djurås.

När det gäller den tidigare distriktssköterskelokalen i Björbo, som ägs av Gagnefs kommuns fastighetsbolag, finns inga beslut om hur de ska utnyttjas.
– Det finns ingen företagsverksamhet som pockar på nya lokaler, varför jag tycker det ligger nära till hands att lokalerna byggs om och används till bostadsändamål. Det finns en efterfrågan på lägenheter i Björbo, hävdar Sofia Jarl.

I dagsläget föreligger dock inget beslut om hur lokalerna ska användas.

Christer Gruhs/DT