Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför könskvotering till styrelserum?

Av 124. 000 styrelseposter i svenska AB är 18. 600 kvinnor. Det finns ca 9,5 miljoner invånare i det här landet.

Dra bort cirka 3 miljoner människor som av åldersskäl eller annan anledning inte står till förfogande – 6,5 miljon kvar. Hälften kvinnor, hälften män. För att göra det enklare att räkna, så rundar vi av siffrorna, 3 miljoner män – 3 miljoner kvinnor.

Av 3 miljoner män har 100. 000 en styrelsepost. Det motsvarar 3,3 %. Av 3 miljoner kvinnor har 20.000 en börspost. Det motsvarar 0,7 % . Avrundat 97 % av männen har inte en styrelsepost, 99 % av kvinnorna har inte en styrelsepost.

Alltså, de flesta kvinnor liksom de flesta män sitter i samma båt och har inte ett skit att säga till om hur företagen styrs.

Hur kan det då bara vara ett kvinnoproblem? För uppstart av enskild firma av personer under 25 år utan barn, är männen klart överrepresenterade. Självklart speglar det av sig längre fram i tiden i Aktiebolags styrelserum.

För ca 20 år sedan var män överrepresenterade på handelshögskolor. De flesta styrelserepresentanter i börsnoterade bolag rekryteras med den utbildningen. Kvinnor är däremot överrepresenterade på lärarhögskolor och vårdhögskolor, och helt naturligt överrepresenterade inom dessa yrken.

Män som är invandrare är överrepresenterade i statistiken angående uppstart av enskild firma, jämfört med svenskfödda män och kvinnor – det bådar gott för framtiden – ändå är invandrare, klart underrepresenterade i styrelserummen. Varför då inte kräva kvotering även där?

Av vilken anledning ska de diskrimineras om man vill uppnå ett mer jämlikt rättvist samhälle via kvotering och inte på intresse och utbildning och kompetens. Varför bara könskvotering?

Dessutom är det fler med Stockholmsbakgrund som sitter i börsnoterade företags styrelser, än med Göteborgsbakgrund.

Kanske är det dags för någon bohuslänning att kräva kvotering även där.

Sten Flygare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare