Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför tror folk på spöken?

Vi lever i en upplyst tid där beprövad erfarenhet och vetenskap borde vara vägledande fundament i våra liv. Ingen borde ju på allvar tro på varken varulvar, vampyrer eller zoombies. Häromdagen hörde jag ett nyhetsinslag på radio som berättade om en grupp unga män i San Diego i USA som klädde ut sig till superhjältar. Så långt har populärkulturen trängt in i vissa människors vardag att en del till och med klär ut sig till Spindelmannen och tar på sig rollen som brottslighetens bekämpare.
I deras universum finns ingen tanke om att ökad brottslighet och social utslagning är symptom på ett allt hårdare klassamhälle. Att det skulle kunna bekämpas med ett socialt välutbyggt samhälle. Under perioden från 1940 till 1985 fanns inget utrymme i den svenska offentligheten att världen skulle räddas av enskilda hjältefigurer.

Då fanns heller inga utbredda tankar om spöken, gengångare eller för den skull skruvade konspirationsteorier. Nu är det annat. Våra sociala medier har många förtjänster men tyvärr också svåra baksidor. Olika extrema åsikter hittar sina meningsfränder och snabbt kan ett nätverk byggas upp. Människor kan ”låsas in” i fanatiska tankefigurer.
Numera blir vi dagligen utsatta för människor som vill pracka på oss deras världsbilder. Hit hör även nyandligheten och andra ovetenskapliga rörelser. De har till och med egna TV-program. Vi vet samtidigt att tron på saker som saknar vetenskapliga belägg kan få ödesdigra konsekvenser.

Stephen Law är en författare och filosof som vill göra upp med de krafter som medvetet vilseleder och profiterar på andra människors okunskap,. otrygghet och rädsla. I hans bok Bluff (Fri Tanke förlag) berättar han bland annat om medlemmarna i självmordssekten Heaven's Gate som trodde att de skulle fara till himlen på ett UFO. Det finns även ett stort antal människor som hemfaller åt olika konspiratoriska tankar. De tror att utomjordingar byggde pyramiderna, att Förintelsen aldrig ägde rum och att terrorattacken mot World Trade Center var iscensatt av USA:s regering.
I Sverige har vi framför allt på den extremhögra kanten antimuslimska konspirationstankar och att vårt samhälle skulle styras av feminister och kulturmarxister. Ja, Anders Behring Breiviks världsåskådning är en mycket spridd uppfattning bland framför allt vita kränkta män med metallrör i nävarna.

Stephen Law har i sina studier hittat åtta avgörande mekanismer som kan förvandla en uppsättning idéer till en psykologisk flugfångare. Han diskuterar de intellektuella svarta hålens faror, utforskar vetenskapligt förnuft, religion och relativism.
Boken fungerar som ett vaccin mot sekterism, religiösa och politiska fanatiker, förespråkare för alternativmediciner, konspirationsteoretiker och andra mer eller mindre försåtliga så kallade ”sanna” övertygelser.

/Bildbyline/ Ulf Lundén
Gustave Flauberts klassiker Madam Bovary i nyutgåva.
Att varje intolerant tid får sina egna seriemördare. Då – Lasermannen. Nu – Peter Mangs.
Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se