Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför utländska läkare i Sverige?

Tack vare DN (25/7) vet vi att minst 23 % av läkarna i vårt land är utbildade utomlands, och utan detta tillskott skulle vi uppleva en skriande brist i vården. Utbildning i utlandet behöver inte vara fel, om alla sedan talar svenska som en infödd.

I min norrländska barndom ryktades det om en dansk provinsialläkare som var svår att förstå och en fransman som bara ordinerade lavemang. För några år sedan utsattes jag på akuten för en dansk ortoped som jag bara kunde konversera på engelska. Läkarutbildningen är lång och svår, men det viktigaste är kunskaper i svenska dialekter, som är väsentliga för att förstå symptom och lidanden och för att ge råd och dåd.

Vi har väl alla förvånats över bristen på svensktalade läkare. Fackets motvilja mot överdriven medicinsk utbildning kan man förstå, men är våra studenter inte intresserade av läkaryrket? Allt tyder på att det tvärtom är en hett åstundad utbildning, men kan det vara så att gymnasiet inte rätt förbereder för högre medicinska studier?

Detta inlägg är inget utslag av rasism. Alla som besökt en vårdcentral inser att vi har många behövande invandrare, men alla talar inte arabiska eller bulgariska. Kanske kunde man starta speciella kliniker för varje språkgrupp?

Gunnar Bäckström Malmö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare