Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför vi fortsätter att befria djur

Natten till den 27 juli befriade vi i djurrättsgruppen Tomma burar fyra kalkoner från en djurfabrik i Östergötland. I stället för att vara inburade dygnet runt under svåra förhållanden så får de nu leva i ett tryggt hem där de aldrig mer riskerar att bli dödade. Innan vi lämnade gården satte vi upp ett brev där vi berättade för gårdsägaren varför vi hade befriat djuren. Nedanför brevet lämnade vi också en burk med veganska kakor. Morgonen efter ringde vi polisen och berättade om våra handlingar. Liknande djurfritagningar gjorde vi under förra sommaren då vi fritog två grisar, en fisk och åtta hönor.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Fängelse för att ha räddat åtta liv"

Många tycker att det är omoraliskt ta djur som enligt lagen ägs av någon annan. Men kan det i stället vara så att det verkligt stora etiska felsteget är att överhuvudtaget spärra in och döda djur när vi inte alls behöver det? Forskningen har sedan länge konstaterat att vi människor klarar oss utmärkt på en helvegetarisk kost.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Hjälp, vad ska jag äta?"

Trots att valet av en kost från växtriket är det mest ickevåldsliga så är det vi veganer som oftast blir ifrågasatta för vårt kostval. Nästan alla av oss har fått den så kallade ö-frågan: Tänk dig att du är fast på en öde ö och att där inte finns något att äta förutom djur, skulle du äta kött då? Det är en filosofiskt intressant fråga men knappast en situation vi lär ställas inför i Sverige 2016. En fråga som däremot är högst relevant för oss alla i vårt land är denna:

Tänk dig att du är omgärdad av en uppsjö med goda växtprodukter som täcker alla dina näringsbehov och som också är bättre för din hälsa, för miljön och som inte innebär något lidande och dödande av någon.

Skulle du äta av detta eller skulle du äta av kött som kommer från djur som har hållits inspärrade i hela deras liv och sedan gått en plågsam död till mötes?

LÄS OCKSå Insändare: "Oskyldiga hönor döms till fångenskap"

I juni var jag vid ett slakteri. Även om jag stod på utsidan så hörde jag de hjärtskärande skriken från grisarna, igen och igen. När jag går förbi köttdisken på Ica och på Coop hör jag fortfarande skriken i mitt huvud. Sorgen kommer över mig när jag ser personen före mig i kön lägga upp Mamma Scans köttbullar på kassabandet.

Också jag åt kött i många år, även i vuxen ålder, så jag dömer ingen. Men jag tror och hoppas på en förändring. Min förhoppning är att du inte automatiskt sväljer Bregottreklamen utan att du till exempel vill gå in på att själv syna hur djuren har det. Mitt hopp står i att du vill utforska delen av frysdisken i din butik där det står vegetariskt. Tillsammans kan vi göra val i våra liv som är bättre för både djur och människa.

Martin Smedjeback, Tomma burar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare