Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför vill inte staten bekosta småvägar på landsbygden?

Vägen till sommarstugan, de där sista 4 km asfalt genom samhället, är en enskild väg alla i ”byn” betalar enskilt för och driver en ideell vägsamfällighet för att kunna sköta om. Det är alltså cirka 4 km asfalterad väg rakt genom byn, en by där 100-tals människor bor året runt. Runt om i Sveriges landsbygd ser det likadant ut. Asfalterade vägar mitt i byarna är privatfinansierade. Inte för att någon som bor där vill finansiera vägen, men för att staten sagt att staten inte vill sköta om vägarna.

Staten hävdar att vägen inte har ett allmännyttigt värde längre. Därför ska vi som kör på den ansvara för den, administrera den och betala för den.

Men där har staten fel.

Det ligger självklart i allmännyttans intresse att folk som bor utmed dessa småvägar kan ta sig till jobbet sitt arbete eller sin skola.

Det är även allmännyttigt med de bilburna turisterna som besöker Sverige, turister som sprider pengar omkring sig och gynnar statskassan när de rullar fram på dessa småvägar som de älskar att färdas på.

Som det verkar nu har statsapparaten inget intresse i att folk som bor på småvägar ska vara en del av samhället alls.

MER DEBATT: Framtiden ligger på landsbygden

Självklart borde det ligga i statens intresse att brandkåren har framkomliga vägar när det uppstår brand i dessa samhällen. Det är sannerligen en del av allmännyttan, även om staten idag, tydligen, inte delar den uppfattningen.

Postutdelningen då? Kan det vara del i allmännyttan att deklarationsblanketter och valsedlar når ut till alla som bor utmed småvägarna? Som det verkar nu har statsapparaten inget intresse i att folk som bor på småvägar ska vara en del av samhället alls.

I Landsbygdspartiet oberoende arbetar vi för att staten ska återta ansvaret för de enskilda vägarna, det finns inte ideella krafter till att sköta dessa vägar längre. Det är dessutom ekonomiskt fördelaktigt att samordna skötseln.

MER DEBATT: Landsbygdspartiet vill se ett Swexit

Thor Wallgren

Erika Sörengård, partiordförande

Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel