Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg skadade unghund 30 meter framför hundägaren

Ägaren promenerade med sin hund 500 meter från byn när de mötte en varg. – Hunden var mindre än 30 meter framför mig när vargen attackerade. När jag skrek släppte den hunden, som kom haltande mot mig, skadad i ena låret, berättar hundägaren.

Händelsen inträffade under lördagen i Djuratrakten. Hunden har i samband med att den behandlades vid Djursjukhuset i Falun besiktigats av personal från Länsstyrelsen Dalarna. Skadorna har också dokumenterats.

Hundägaren, som vill vara anonym "för att slippa otrevliga telefonsamtal", promenerade i närheten av byn för att ge sin sex månader gamla gråhund lite skogsvana.

– Varg har dödat får i en by i närheten och varg har också observerats i flera andra byar i trakten, men eftersom min hund är ung och inte har någon större skogsvana, utan håller sig nära mig lät jag den gå lös, berättar han.

I somras sa också Länsstyrelsen Dalarna ja till en tidsbegränsad skyddsjakt på en varg efter att en fårbesättning i Hedby i Djura angripits två gånger med en veckas mellanrum. Fåren gick i en hage omgärdad av elstängsel och vid båda tillfällena dödades får.

Den gångna helgens händelse ägde rum ungefär 500 meter från närmaste by. Hundägaren och hunden gick genom en tätning – "ett slyhav" – med mycket begränsad sikt.

– Plötsligt såg jag ett mycket stort grått djur, en varg, ett stycke framför mig och nästan samtidigt skällde hunden till några gånger för att sedan skrika i panik. Jag vrålade så mycket jag kunde och sprang framåt. Hunden tystnade, tog sig loss och kom emot mig, berättar hundägaren och tillägger att "allt inträffade på kanske fem sekunder".

Unghunden blödde från ett decimeterlångt sår på ena låret, som också bar spår efter flera andra tänder.

– Jag bar ner den till bilen, ringde jourhavande veterinär och åkte till Djursjukhuset i Falun, där hunden behandlades och fick dräneringsslangar i såret. Den har undkommit förhållandevis välbehållen fysiskt, men jag vet ännu inte hur den påverkats mentalt.

Mannen berättar om händelsen för att andra hundägare ska få kännedom om den och hålla sina hundar i koppel.

– Det är ju jaktsäsong och många jägare och hundar ska snart på älgjakt, konstaterar han.

Hundägaren tror att hans "vrål", möjligen i kombination med att unghunden underkastade sig genom att slänga sig på rygg, räddade hundens liv.

– Jag är glad över att det gick så relativt bra, men bekymrad för den framtida djurhållningen och jakten i glesbygden, säger han.

Läs fler Leksandsnyheter.