Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen dödades i ett hunddjursslagsmål

Den varg som hittades död i förra veckan mellan Röjeråsen och Tammeråsen har enligt det preliminära besiktningsprotokollet från Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) dött i ett hunddjursslagsmål.
– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen, säger miljöåklagaren Åse Schoultz.

– Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats, så därför lägger jag ner förundersökningen.
Vargen hittades i slutet av förra veckan med ett antal bitmärken på kroppen och fördes till Uppsala för ­obduktion och den preliminära obduktionen visar att den inte är skjuten.

Vargen var försedd med sändarhalsband och chipmärkt bakom höger öra. Varghonan har fått om­fattande bitskador, sannolikt några dagar innan den avlidit, sannolikt också ­orsakade av ett eller flera hunddjur.
De uppmätta, sannolika, hörntandsavstånden talar för att skadorna orsakats av ett större djur. Varghonan hade själv ett övre hörnstandsavstånd om 47 mm.

Bitskadorna har sannolikt infekterats av fluglarver innan varghonan dog. Det är troligt att varghonan var i dålig kondition när bitskadorna uppstod med tanke på att hon var i mycket dåligt hull på gränsen till utmärgling och med tanke på den omfattande variga inflammationen på bröstkorgens vänstra sida.
Den äldre skadan på vänster överarmsben bedöms vara en avläkt skottskada. Det är oklart i vilken omfattning varghonan påverkats av det förkortade överarmsbenet och den nedsatta rörligheten i bogleden, skriver SVA.

Historien bakom tiken är att hon var född i Amungenreviret och utvandrade därifrån på förvintern 2009. Hon var därför sannolikt född 2008 och drygt fem år då hon dog.
Efter att den tidigare tiken i Siljansringen (född i Furudalsreviret) skjutits under licensjakten i januari 2010, slog den unga tiken följe med den gamle Siljanshannen (född i Ockelboreviret).

Sommaren 2010 födde hon sin första kull. På senhösten 2010 hade hon skadats allvarligt, gick på tre ben, föll ofta och verkade utmattad.
Under en period gick hannen ensam eller med en valp. Tiken verkade försvunnen. Men efter en tid dök en tik upp igen och det visade sig vara tiken från Amungen som var kvar, trots allt.

Under löpperioden i januari/februari hade skadan läkt så pass att hon åter kunde gå på alla fyra och hänga med de andra. Troligen födde hon valpar även 2011, men få vargar kunde spåras på vintern och föryngringen blev inte säkerställd.
I januari 2012, strax efter att paret radiomärkts, konstaterades att hannen hade skjutits illegalt. Tiken fann dock en ny partner (hanne född i Sjösveden) och fick valpar även 2012.
Sedan den nye hannen försvunnit på hösten 2012, levde tiken ensam med två valpar på vintern 2012/13. Sedan hannen försvunnit ändrade hon beteende och rörde sig mer i närhet av bebyggelse.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se