Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakten återupptas i helgen - nytt försök att fälla den tik som finns kvar i reviret

Tilldelningen på licensjakten på varg för Dalarna var sex vargar och de skulle skjutas i Orsenreviret. Vid två tillfällen har jägarna avlossat skott mot den tik som är kvar, men varje gång skjutit bom. Nu ska ett nytt försök göras i helgen för att avsluta jakten.

Sedan tidigare är fem av de tilldelade vargarna fällda och det hendlar om en hane och fyra valpar. Från början antogs att det handlade om två vuxna djur och tre valpar. Men det visar sig att änen den som antogs vara vuxen också var en valp.

– Det är svårt att avgöra många gånger, den hane som är skjuten vägde något kilo över 40 kilo och den valp som antogs vara ett vuxet djur vägde 39 kilo, så det är svårt att se med blotta ögat någon skillnad, berättar Christer Gruhs, talesman för Jägarförbundet i Dalarna.

Eftersom länsstyrelsen gjort bedömningen att området inte är genetiskt intressant, det finns stor risk för inavel, så har de beslutat att alla vargar i reviret ska avlivas.

Kvar finns det därmed den tik som kan kallas alfatiken i området och den vill länsstyrelsen att den ska komma bort och det så fort som möjligt.

– De vill undvika att det vandrar in andra vargar i området och tar över reviret, vi vet ju att det finns flera revir i närheten, poängterar Christer Gruhs.

Utifrån detta pågår det spårning under fredagen och på lördag och söndag kommer jägarna från Björbo och Nås att samlas för att avsluta årets vargjakt. Målsättningen är att ringa in den aktuella tiken och sedan skjuta den.

– Vi har visserligen ytterligare några veckor till på oss, men från jägarhåll vill de få ett avslut på årets jakt, säger Christer Gruhs.