Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakten: Fem av sex vargar skjutna

Ytterligare två vargar sköts på vid 10-tiden på lördagen i skogarna mellan Björbo och Nås. En femte varg sköts efter lunch samma dag.
– Jägarna konstaterade att det finns fler i flocken, de tror det är möjligt att vi skjuter klart under dagen, säger Christer Gruhs.

Årets licensjakt på varg är i full igång i Dalarna, den tilldelade jaktkvoten i länet är sex vargar i Orsenreviret som ligger i gränstrakterna mellan Nås, Björbo och Lindesnäs. Runt lunchtid på onsdagen fälldes de två första djuren.

På lördagens förmiddag sköts alltså två till, och på eftermiddagen ännu en.

Christer Gruhs som är informatör för Jägarförbundet i Dalarna rapporterade om morgonens jakt:

– De hade ställt ut ett stor antal passkyttar, och två kom skjutläge. Dessutom rapporteras det om fler vargar i området så vi fortsätter att jaga. Det kan bli så att jakten avslutas idag.

Se vårt tv-inslag från Björbo inför vargjaktsstarten:

Han beräknar att ett 75-tal jägare från Nås och Björbo deltar i jakten, men området är också vidsträckt – två gånger två mil.

Vargar är svårjagade. Jägarna använder ibland lapptyg, linor med tyglappar som fladdrar för vinden som fungerar som en sorts inhägnad.

– Det har visat sig att vargarna ogärna går förbi sådana linor, att de stannar upp och blir kvar, och sedan kan man går in med hund. Man hade satt upp två-tre hundra meter linor, men vargarna hade tydligen ändå gått ur inringningen och gett ut på andra eskapader. Vi fick dock ny kontakt i morse, säger Christer Gruhs.

Se vårt tv-inslag från onsdagens vargjaktspremiär då två vargar fälldes:

LÄS MER: Debatt: Vargen, skogen och rättshaverister

LÄS MER: Ledare: Utmärkt att domstolen nu ger klartecken att skjuta bort några vargar