Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakten stoppas tills vidare

Under måndagen blev det klart att licensjakten på varg stoppas tillfälligt. På lördag skulle jakten ha kommit i gång.
– Vi har ett systemfel som gör att jakten kan stoppas innan den satts i gång, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundet.

LÄS MER: Naturvårdsverket ger klartecken för licensjaktTV: Varg jagade rådjur bland husen i Linghed

I fyra av fem län stoppas nu licensjakten på varg som skulle ha påbörjats i Dalarna på lördag. Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundet, säger till TT att detta kan innebära att det bli totalstopp för jakten i vinter.

Domstolen i Karlstad var först ut med beskedet om en så kallad inhibition av Naturvårdsverkets tidigare ja till licensjakt med start den 2 januari. Ett par timmar senare kom samma besked från förvaltningsdomstolen i Falun. I och med dessa besked spärras Naturvårdsverkets beslut om licensjakt i fyra län; Dalarna, Örebro, Värmland och Gävleborg.

Totalt skulle 46 vargar skjutas i de fyra länen tillsammans med Västmanland och Förvaltningsrätternas beslut beskrivs nu som en seger för vargjaktens motståndare, men en motgång för jägarna. Svenska jägareförbundet har dessutom beslutat att överklaga besluten om inhibition och funderar även på att ansöka om att begära förlängd jakttid på vargen.

– Vi har ett systemfel när man strax före jakten kan stoppa den. Den juridiska tågordningen måste ändras, säger Lövbom till TT.

LÄS MER: Insändarskribenten "Vargmannen": Vargjägarna är samvetslösa mördare

Han fortsätter med att beslut finns i dag i riksdagen, regeringen, länsstyrelserna och Naturvårdsverket angående att man ska ha vargjakt. Lovbom vet inte riktigt vad mer man kan begära att det demokratiska systemet ska prestera.

– Vi har kommit till vägs ände när det gäller att på ett demokratiskt sätt bestämma hur vi ska förvalta vargstammen, säger Lövbom.

Nu tror Jägareförbundet att processerna ska dra ut på tiden. Lövbom menar att det kan ta hela jakttiden innan förbundet kan få något beslut från förvaltningsdomstolarna.

– De har ju ingen skyldighet att avgöra det här inom en viss tid, säger Lövbom.

Licensjakten skulle pågå som längt fram till och med den 15 februari där kvoten skulle vara 46 vargar.

Gällande jakten i Västmanland, där sex vargar är planerade att skjutas, väntas besked senast på tisdagen från förvaltningsrätten i Uppsala.

– Vi kommer därför att överklaga Förvaltningsrätten i Karlstads och Faluns beslut till Kammarrätten. Vi tycker inte att Förvaltningsrätternas beslut har beaktat alla aspekter av frågan. Bland annat har man inte tagit hänsyn till att vargstammen har gynnsam bevarandestatus, vilket öppnar för att genomföra vargjakt. Ett inhibitionsbeslut kommer att medföra jakttiden på varg troligen är slut innan rätten har prövat målet i sak, säger Lövbom.

LÄS MER: Beslut om vargjakt får överklagas

LÄS MER: Naturskyddsföreningen om möjligheten att överklaga: "En seger för demokratin"