Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargkommitténs förslag förenklar skyddsjakten

Annons

– Förslaget innehåller många bra delar där länen får beslutanderätt, vilket är oerhört viktigt, säger Thomas Björklund, länsordförande på jägarförbundet i Dalarna.

”Svenska vargpolitiken har under lång tid och olyckligtvis varit alltför antalsfixerad. Det kan inte vara rimligt att Sveriges riksdag fastställer exakt hur många djur av en viss art som ska få finnas eller beslutar om ett exakt minimi- eller maxtal. Riksdagen bör emellertid ange tydliga riktlinjer och ramar för hur förvaltningen ska skötas”, skriver vargkommitténs ordförande Peter Egardt.

Kommittén föreslår att skyddsjakten förenklas. Skyddsjakt ska regelmässigt beviljas vid första angrepp på frigående djur inom fäbodbruk, rennäring och djurhållning på skärgårdsöar. Enda undantaget är dokumenterat genetiskt värdefulla vargar. Kriterierna för när myndigheter kan besluta om skyddsjakt i alla andra fall förenklas också.

Beskattningen av vargstammen ska, förutom via naturlig dödlighet och trafikdöd, i första hand ske genom skyddsjakt. Om den totala dödligheten, inklusive skyddsjakt, understiger föryngringen, samtidigt som gynnsam bevarandestatus är uppnådd, ska licensjakt efter varg med låg grad av genetisk variation tillåtas. Om genetiken förbättras ska vargstammens numerär kunna minskas.

– Det är oerhört viktigt att besluten kommer ner på en länsnivå, säger Thomas Björklund.

– Vi har i länet många förtvivlade fäbodbrukare och bönder som förlorat både boskap och pengar. Många jägare har mist sina hundar och många har valt att sluta med löshundsjakten.

Med kombinationen varg – björn är rädslan påtaglig i vårt län som i dag hyser Sveriges tätaste rovdjurstammar och man räknar med att det finns mellan 130 till 150 vargar i Dalarna och i hela riket cirka 400 stycken.

– Länet berörs av ett tjugotalet revir där föryngringar kunde konstateras i 13 stycken 2012, säger Thomas. Livslängden på varg beräknas ligga på cirka sju år så visst finns det stora avgångar men genomsnittsökningen av vargstammen beräknas till 15–20 procent.

– Vi ser väldigt positivt på utredningen som ger ett bra underlag för regeringspropositionen, avslutar Thomas Björklund.

Curt Kvicker
curt.kvicker@daladem.se