Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargtik misstänks ha skjutits i Siljansreviret

Det råder stort hysch-hysch kring en död vargtik i Siljansreviret. Den märkta alfatiken har hittats död mellan Röjeråsen och Tammeråsen norr om Vikarbyn i Rättviks kommun.

Miljöåklagare Åse Schoultz är väldigt förtegen och vill egentligen inte berätta någonting om fallet.
– Att jag är inkopplad visar att det finns misstanke om brott och att vargen dödats. Vid varje sådant här tillfälle inleds en förundersökning, säger Åse Schoultz.
– Jag kan i alla fall säga så här mycket att det fanns en hel del bitskador på djuret och att en uppgörelse mellan hunddjur har skett.

Är det jägare med hund som varit ute och finns det skottskador på djuret?
– Det kan jag inte säga i dagsläget, av sekretesskäl.

Statens veterinärmedicinska anstalt har obducerat vargen och konstaterat vad den dog av, men ännu så länge har inget besked kommit.
Den sista pejlpositionen från den märkta tikens halsband visade en ruta på 1 x 1 mil strax nordväst om Vikarbyn. Hennes halsband skickade en signal den 5 september men tystnade sedan .

Enligt uppgift till tidningen Jakt och Jägare har privatpersoner sett en bil från länsstyrelsen och en mörk buss i skogen mellan Röjeråsen och Tammeråsen och att den mörka bussen ska tillhöra polisen. Hans-Olof Hansson, naturbevakare på länsstyrelsen, bekräftar att den märkta tiken i området är funnen död.
– Hon hittades av länsstyrelsens personal. Kroppen är skickad till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning och övriga frågor får ni ställa till åklagare Åse Schoultz, säger Hansson.

Vargen fördes till Uppsala i fredags och är obducerad, men vad tiken dött av går alltså inte att få fram på grund av förundersökningssekretess.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se