Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varje intagen i häktet har rätt till en präst

Sedan 26 år tillbaka är Maggie Hedegård Paulsson präst på häktet i Falun. Hon beskriver det själv som världens bästa arbete.

Maggie Hedegård Paulsson var gäst på måndagens träff i Kristinegården. Eftersom hon är präst vid häktet i Falun berättade hon om sina erfarenheter.
– Jag är själavårdare och präst fört alla som hamnar i häktet, säger hon.

Det finns 34 platser på häktet i Falun. Mest sitter där manliga personer men även en och annan kvinna finns också där.
Hon började med att ställa sig frågan varför en präst finns på häktet. En del frågar om detta med glimten i ögat medan andra säger det mer provocerande.
Nu finns präster på varje häkte, sjukhus och sinnessjukhus. Den som vill prata med en präst från Svenska kyrkan får den möjligheten.
– Varje intagen har rätt att kalla på en präst från sin tro, säger Maggie Hedegård Paulsson.

Det kan vara en imam, katolsk präst eller någon annan som efterfrågas.
Maggie kan inte lämna ut namn utan berättade anonymt om tre personer som suttit häktade.
Sitter de häktade är det ofta med fulla restriktioner. De får bara tala med sin advokat, fängelsepersonal eller prästen. Alla dessa har även tystnadsplikt fram till kommande rättegång.

Första gällde det en 25-årig ung man med drogproblem. Han hade varit ”ren” under fem år men det blev ett återfall när hans mamma gick bort.
– Kan man inte sörja är det lätt att gå tillbaka till droger, säger Maggie Hedegård Paulsson om orsaken.
De har träffats flera gånger och då bearbetat hans sorg. Ljus har tänts för mamma och hon har överlämnats till Gud.
Maggie tror det kommer att gå bra för mannen.

Snart kommer besked att en ung flicka tagits in på häktet. Hon är bara 23 år och har en dotter på tre år. Den här tjejen hade blivit ”belastad” av sin egen familj och ville inte göra samma misstag. Men hon kom ändå att hamna i häktet.
– Hon hade aldrig svikit sin dotter, säger Maggie.
Den här flickan kom att sitta tre månader i häkte och blev senare helt frikänd i tingsrätten.
Det visade sig också att hon var dyslexiker och hade även ADHD. Efteråt fick prästen brev från flickan som tackade för att hon trodde på henne. Det var ett brev som verkligen värmde Maggie.

Tredje fallet som berättades var en ung person med invandrarbakgrund.
– Det var en kaxig kille som skulle bli världsbäst, säger Maggie och framhåller att det var nog inom den kriminella branschen.
Han hade tagit ett stort ansvar för familjen i unga år. När Maggie först träffar honom låter han som en ”gubbe” och färdig med allt. Han var ju bara 19 år och det visade sig att han hade med sig en tro från hemlandet.
– När vi bad hände det något med honom, säger Maggie.

Mannen vill lära sig mer om kristen tro och vill ha konfirmationsböcker och läser allt han kommer över.
Maggie vet därefter inte vilken väg han kommer att gå när han kommer ut i livet. Han har i alla fall fått hjälp att hitta tillbaka.
Maggie ömmar speciellt för kvinnor och främst då unga flickor. I Falun brukar det bara sitta någon enstaka kvinna av de 34 platser som finns på häktet.

Ibland kommer kritik från kvinnor att trosorna tagit slut och att de fått herrkalsonger. Visst är det så att en klar majoritet av de som finns där är män. Fast ibland kommer alltså några kvinnor också in där.
Något som ökat under senare tid är relationsbrott och där mannen misshandlar sin sambo eller fru.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se