Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varken barn eller förälder väljer varann

KULTUR I morgon, lördag, är det dags för nästa premiär på Dalateatern. Denna gång handlar det om pjäsen ”Att döda ett tivoli”. Den är skriven av Dennis Magnusson och har tidigare spelats på Backateatern i Göteborg 2007 och på Malmö Stadsteater 2010.


Pjäsen har tydliga släktband till Fjodor Dostojevskijs klassiska roman Brott och straff. Manusförfattaren Dennis Magnusson har dock ändrat på perspektiven. Det är inte mördaren Raskolnikov som står i centrum utan systern Dunja. I romanen försöker ju Rodion Romanovitj Raskolnikov på olika sätt skydda sin syster Dunja från olämpliga friare.

I pjäsen möter vi den 11-åriga Dunja. Hon är en deprimerad flicka som tycker att livet mest regnar bort. Dunja och Sonja har precis fått sommarlov. Inget verkar hända, inte förrän deras klasskompis Mikael och hans pappa bygger ett tivoli i området. Det är förstås spännande. Men det kostar att gå in. Inget är gratis. Kan man bluffa sig in? Är det rätt att göra så? Nya konflikter uppstår. Dunja och kompisen Sonja slår sönder lågbudgettivolit Hajland i ren frustration.
Dennis Magnussons manus består av en lång rad olika moraliska och allmänmänskliga infallsvinklar. Här presenteras en intrikat härva av lögn, brott, hämnd, skuldfällor, frustration och besvärliga föräldrarelationer. Det är ju så sant som det är sagt: varken barn eller föräldrar väljer varann. Ändå förblir man beroende av varandra livet ut.

På Dalateatern regisseras pjäsen av Karl Seldahl (son till Sven Wollter och Viveka Seldahl). Att döda ett tivoli är hans första regiuppdrag på Dalateatern. Scenografi och kostym är skapad av Gunnar Ekman. I rollistan hittar vi idel kända namn för den som regelbundet ser olika teateruppsättningar på vår länsteater.
Det handlar om Måns Clausen, Hugo Emretsson, Anna Fahlstedt, Susanne Hellström, Yngve Sundén och Ronja Svedmark samt dramapedagog Hanna Bark. Att döda ett tivoli recenseras i DD på måndag av Bo Degerman. Efter premiären blir det sju föreställningar i Falun under våren. Två gästspel sker på folkhögskolan i Mora och i sporthallen i Älvdalen.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se