Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens tragedier i konstfilm

Det vilar en ödesmättad stämning över konstprojektet Natten som ändå vill inge något slags hopp inför framtiden.

Annons

Filmarna Niklas Nieminen och Viktor Persson från Falun (Anno 800) medverkar i ett konstprojekt som heter Natten. Den består av både musik och film. Här möts både musiker och konstnärer i ett gränsöverskridande arbete. De inblandade är till vardags verksamma i Falun, Öland, Gotland och Stockholm.

Konstfilmen är ungefär 14 minuter lång. Musik och text är skriven av Magnus Bergman

Det är en låt som är uppdelad i tre olika avsnitt. Vi får följa en vandringsman genom olika delar av världens alla mörka och hårda hörn. Det handlar om krig, flyktingar, klimatkris, exploatering och vanvård av djur. Finns det verkligen någon väg ut från detta? Refrängen är uppfordrande. "Hur långt skall det gå? Vi sviker livet gång på gång". "I blod simmar jag fram, är jag den sista som är kvar?"

Låten byggs upp efterhand. Den är både episk och melodiös samt når sitt crescendo med hjälp av ett gediget gitarrsolo. Saga Björlings ljusa och vackra röst skapar en skarp kontrast till Magnus Bergmans mer lugna, trygga och tillbakalutade sångstämma.

Konstvideon är skapad av nyss nämnda filmare på Anno 800 i Falun. De har haft fria händer att skapa en visuell upplevelse av låten.

Resultatet är ett slag animerat collage som tar dig med genom låtens alla vindlingar. Den blir till en egen kommentar. Det är bitvis mycket starka och omskakande bilder. Människofiguren i förgrunden går där ensam med sina tankar. Det är en ödesmättad promenad genom ett till synes nattsvart mörker. Vad är det för värld männniskan skapat? Vad gör vi med den inneboende svarta del av våra själar? Det som gör att människan är sin egen största fiende.

Finns det någonsin en utgång? Ett glödande framtidshopp? Ja, så måste det vara, trots allt.

Övriga medverkande är Federico de Costa, Mats Billinger, Andreas Lundhäll (musik), Urban Anjar (foto) och Tobias Edström (grafisk form).

Hela verket släpptes häromdagen. SE KONSTVIDEON HÄR: Natten (Magnus Bergman och Saga Björling)

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för iPhone eller i Google Play för Android

App Store (iPhone): https://goo.gl/A8GNGP

Google Play (Android): https://goo.gl/22IP3q