Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsarvet är så mycket mer än bara Falu gruva

När samtliga vattenförande system i Falu kommun förlorat betydelse som viktigaste kraft- och driftkälla för Falu gruva förföll den delen av vårt historiska kulturarv snabbt. Vattendrag och vandringsleder växte igen, glömdes bort och fanns till stor del tillgängliga enbart som små streck på gamla arkiverade kartbilder från 1700-talet. Om det inte hade varit för Björn Fahlén - Faluns egen byggnadsvårdare.

Björn Fahlén genomför just nu ett projekt - en förstudie - i Världsarvet Faluns Vänförenings regi med ekonomisk stöttning från Länsstyrelsens kulturmiljöenhet och Falu kommun. Målet är att kartlägga och inventera dom gamla vandringslederna och utveckla och synliggöra vattenvägarna till Falu gruva och göra dom turistattraktiva.
Så därför röjs sly och busk för att öppna och förbinda leden mellan Harmsarvet och Puttbo. Meningen är att man till och med skall kunna cykla sträckan när den blir klar till sommaren och vintertid skida genom landskapet.

Kreativ injektion

- Min vision är att utveckla hela det här området och ge dom olika intresseföreningarna en kreativ injektion. Redan nu är Sven Johansson i Hemmingsbo i gång med att återställa den med skog en gång igenplanterade marken. Detta görs framförallt genom att hålla betesdjur på den gamla bergsmansgården. Och Håkan Andersson på Puttbo gård kör sedan flera år tillbaka turer med häst och släde i Puttbo, Hemmingsbo och Djuptjärn. Aktiviteter som skulle kunna utvecklas i den här miljön. För ett av förstudiens huvudsyften har även varit att undersöka möjligheterna till utvidgad näringsverksamhet kring Puttbo. Kanske med övernattningsstugor, vandrarhem, sommarcafé och gårdsbutik som attraktionskraft- verksamheter drivna av lokalbefolkningen.

Riksintresse

- Världsarvet omfattar verkligen inte enbart området vid Falu gruva - utan innehåller så mycket mer av riksintresse.Därför är det viktigt att lyfta fram den här delen av det historiska kulturarvet innan det är försent, säger Björn Fahlén.
I den här regionen fanns en gång i tiden ett helt pärlband bergsmansgårdar. Alla vara strategiskt placerade vid vattendrag och sammankopplade med vandringsleder och forvägar. Det var härifrån fraktvägarna öppnades ut mot västerdalarna.

Många mil kvar

- Så för att utveckla vårt turistlandskap vore det en god idé att göra dom här lederna attraktiva och tillgängliga igen. Visionerna finns och förfrågningar från intresserade turistsällskap av internationell karaktär trycker på.
Men det är fortfarande många mil oinventerade stigar, farleder och vattendrag kvar att uppmärksamma. Och för att slutföra projektet söker Björn Fahlén tillsammans med kollegan Jan-Ove Nääs mer ekonomiskt stöd.
Först då kanske vattnet hittar tillbaka till gruvan igen i sina ursprungliga fåror och vandringslederna befolkas som förr.
text foto
Staffan Björklund