Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsgitarristen höll hov

Han har spelat gitarr i alla världens hörn under 25 år.
I lördags spelade Mattias Eklundh i Vansbro kulturhus för knappt 30 personer.

Annons

– Släng er ut med brallan nere, det blir inte alltid perfekt, var en av alla uppmaningar han gav till publiken som fick sig många skratt.

I ärlighetens namn så pratade han mest och det dröjde en halvtimme innan han spelade första låten. Mattias Eklundh kommer från Göteborg och säger sig ha verbal mundiarré. En mjuk hårdrockare som är vegetarian och spelar i bandet Freak kitchen. Han fick streck i alla ämnen i skolan men nu undervisar han gitarr på universiteten i Berkeley, Boston och på musikaliska akademin i Paris.
– Jag är ett levande bevis på att man kan odla den egna mustaschen, med passion så tror jag att bra grejer händer längs vägen, säger Mattias Eklundh.
Det var hans kompis Jörgen Norin på Studiefrämjandet i Orsa som bjöd in honom att spela i Vansbro och Orsa i helgen. Förra året reste han till 28 länder, han spelade bland annat i Dubai, Indonesien, Nepal och Brasilien. Det var för andra gången som han kom till Vansbro och höll seminarium om gitarrspelandets konst.
– Jag vill ingjuta lite hopp i kidsen, lite jävlarnamma. Många känner att det inte är någon idé att hålla på med musik, man måste vara enträgen, säger Mattias Eklundh.

Marcus Säljgård och Carl Engström från Dala-Järna hade kommit för att få inspiration, ha så roligt att det pirrar i magen. De spelar själva gitarr och lyssnar helst på vinyler och cd-skivor. Om Mattias hade de två killarna bara gott att säga.
– Han är en grym gitarrist, han spelar inte normalt, det är inga vanliga rockackord, det är experimentellt, säger de båda killarna.
Dagen till ära spelade han The swede and the wolf, en dalainspirerad låt där känslan är svensk och melankolisk.

Berit Djuse/DT