Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för nytt oväder och mycket regn

Annons

Det åskade rejält i Dalarna under natten mot tisdagen.
- Ja, det var ovanligt kraftigt, uppger Thomas Karlsson, till förordnad driftschef hos Fortum i Karlstad, som håller koll på elnät i stora delar av Dalarna.

Värst drabbat var Mora och Orsa med omnejd.
Som mest inte mindre än 15 000 elabonnenter utan ström på tisdagsmorgonen. De allra flesta hade fått tillbaka strömmen vid åtta-tiden på morgonen.

Sju-tiden
- Vi märkte att det blev åskstörningar på elnätet klockan 06:50, sa Thomas Karlsson.
Ett mindre antal kunder, 300-400, fick vänta betydligt längre. De flesta av dessa, 245, fanns i Idre Fjäll, men även en del kunder i Bengtsarvet på Sollerön samt en handfull i vansbrotrakten fick vänta till sent på eftermiddagen, eller ännu längre, innan de åter kunde använda alla sina elektriska prylar i hemmen.

Åtgärda på plats
- De regionala näten, som är större och berör många kunder, kan vi koppla om med hjälp av fjärrkontroll från driftscentralen. Vissa lokala nät är försedda med återinkopplingsautomatik, vilket gör att strömmen också är tillbaka ganska snabbt, ofta mellan fem och 30 sekunder, sa Thomas Karlsson.
En del lokala nät (exempelvis Bengtsarvet), de som ligger närmare kunderna, krävde däremot att Fortum-personal åkte ut för att åtgärda på plats.
SMHI utfärdade på tisdagen en så kallad klass 1-varning för främst Dalarnas västra delar kraftig åska, men också stora mängder regn.

30-50 millimeter
Tisdag eftermiddag och kväll fanns risk för 30-50 millimeter regn på tolv timmar.
När det började åska igen i Dalarna igen på tisdagsaftonen var det snabbt många kunder som blev strömlösa igen.
Vid 17:30-tiden uppgav Fortum på sin hemsida att totalt 9 174 kunder i fyra dalakommuner var utan elektricitet.
De kommuner som berördes var Älvdalen (7 739 kunder), Mora (1 019), Vansbro (415) och Ludvika (1).

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se