Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Värre än i Göteborg”

Missbrukare kissar i bussen, spiller öl och sprit och skrämmer skolbarn. Tidtabellerna håller inte. Chaufförerna tvingas neka barnvagnar och rullatorer.

Kommunals skyddsombud Harriet Wallin är glad att hennes anmälan till Arbetsmiljöverket blivit känd.
Alla chaufförer DD talar med håller med om att det blivit mycket stressigt att köra buss i Avesta ”Värre än i Göteborg”, säger en chaufför.

Michael Embretsen berättar att vissa tider är det enormt stressigt. Han har varit med om att tvingas säga nej till fem-sex barnvagnar och två rullatorer, eftersom bussen var full.
– Då var jag direkt en kvart försenad. Det värsta är när man måste neka dem som vill åka. När bussen blir sen blir det mer irritation.

Harriet Wallin, som själv kört buss 13 år, arbetar på bussgodset. Problemen ökade snabbt sedan kommunen beslutat om fria bussresor.
Både hon och chaufförerna berättar om att många äldre nu väljer gratis buss i stället för att betala för färdtjänst. Det betyder att förarna hjälper dem av och på bussen och minuterna tickar iväg.
– Chaufförerna önskar sig färre stopp, säger Harriet Wallin. Det är 17 stopp på en halvtimme mellan Krylbo och Avesta.

Tiden räcker ofta inte till för toalettbesök och pauser, tidtabellen är för snäv när resenärerna ökat så mycket.
När förarna ska bytas av tränger sig passagerarna in.
– Säger man till få man till svar ”Det är gratis, jag kliver på som jag vill”, berättar Harriet Wallin. Hon vet chaufförer som har ont i magen när de ska köra en tur där de vet att många missbrukare åker samtidigt som små skolbarn ska hämtas.
– Barn borde inte behöva höra sånt och se hur de spiller öl och pissar på sig, säger Harriet Wallin.

Hon säger också att många är rädda när de kör ensamma sent på kvällen.
– Vi tappar passagerare när bussarna används som värmestugor för missbrukare, säger en chaufför.
DD har sökt Västanhede Trafiks vd Tomas Ramsell utan att få kontakt.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se