Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Varvet tar runt 4 minuter 45 sekunder”

Knutsbotjärn inne i Ludvika erbjuder en cirka 1 600 meter lång skridskooval på naturis. Tack vare gynnsam väderlek bestående av ”nyspolad” blankis.
– Jätteskönt att glida runt den här årstiden. Idag blev det 13 varv på en timme, säger cykelentusiasten Börje Lindberg, 64, som också blivit skridskoentusiast.

Annons

– Varvet tar runt 4 minuter och 45 sekunder, kanske 5 minuter mot slutet, säger Börje Lindberg som för ett år sedan sålde den cykelaffär han drivit i Ludvika i 22 år.
Han var aktiv racercyklist på nationell nivå i 16 år, åren 1968–84. Öppnade vid 42 års ålder Lindbergs Cykelaffär, var med om att starta triatlonsektion i Ludvikas cykelklubb 1986 och ställde sig 1991 som tävlingsledare i sex år i spetsen för då nystartade Finnmarksturen.
–Det var tuffa år att parallellt driva en cykelaffär, säger Börje som nu passar på att ta igen tidigare förlorad egen fritid.

Vikingarännet, 8 mil på skridsko in mot Stockholm, för några år sedan fick honom att kasta stavarna. Nu glider han som riktig tävlingsåkare runt Knutsbotjärnens fina oval (som plogas av ATW-klubben i Ludvika) med händerna på ryggen likt de många motionerade holländarna på Runn.
– Man blir lite fundersam när man kommer till Främby udde i Falun och ser uppsvinget på skrid-sko där, varför ingen tar tag i skridsko även i Ludvika. Utom ATW-klubben här på Knutsbotjärnen då, som gör ett beundransvärt arbete med plogning och nu har turen att smältvatten och nattkylan skapat fantastisk åkning.
– Tänk vilken PR om vi hade plogad skridskobana utanför restaurang Piren på Väsman sådana här vintrar.

Ett gubbgäng med bland andra Börje Lindberg har om våren i sex år åkte på ”social cyklingsvecka” till bl a Mallorca.
– 20 april åker vi till en plats nio mil söder om Rom i Italien. Vi cyklar sådär 10–12 mil om dagen i en vecka. Inte speciellt fort, vi tar oss tid att fika i nån by . . .
– Man måste hålla igång lite året om för att kunna hänga med i CykelVasan som är något man ser fram emot, som är riktigt kul, säger Börje Lindberg och tar några kraftiga skär rakt in i marssolen.
Boo Ericsson