Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Varvet tar runt 4 minuter 45 sekunder”

Knutsbotjärn inne i Ludvika erbjuder en cirka 1 600 meter lång skridskooval på naturis. Tack vare gynnsam väderlek bestående av ”nyspolad” blankis.
– Jätteskönt att glida runt den här årstiden. Idag blev det 13 varv på en timme, säger cykelentusiasten Börje Lindberg, 64, som också blivit skridskoentusiast.

– Varvet tar runt 4 minuter och 45 sekunder, kanske 5 minuter mot slutet, säger Börje Lindberg som för ett år sedan sålde den cykelaffär han drivit i Ludvika i 22 år.
Han var aktiv racercyklist på nationell nivå i 16 år, åren 1968–84. Öppnade vid 42 års ålder Lindbergs Cykelaffär, var med om att starta triatlonsektion i Ludvikas cykelklubb 1986 och ställde sig 1991 som tävlingsledare i sex år i spetsen för då nystartade Finnmarksturen.
–Det var tuffa år att parallellt driva en cykelaffär, säger Börje som nu passar på att ta igen tidigare förlorad egen fritid.

Vikingarännet, 8 mil på skridsko in mot Stockholm, för några år sedan fick honom att kasta stavarna. Nu glider han som riktig tävlingsåkare runt Knutsbotjärnens fina oval (som plogas av ATW-klubben i Ludvika) med händerna på ryggen likt de många motionerade holländarna på Runn.
– Man blir lite fundersam när man kommer till Främby udde i Falun och ser uppsvinget på skrid-sko där, varför ingen tar tag i skridsko även i Ludvika. Utom ATW-klubben här på Knutsbotjärnen då, som gör ett beundransvärt arbete med plogning och nu har turen att smältvatten och nattkylan skapat fantastisk åkning.
– Tänk vilken PR om vi hade plogad skridskobana utanför restaurang Piren på Väsman sådana här vintrar.

Ett gubbgäng med bland andra Börje Lindberg har om våren i sex år åkte på ”social cyklingsvecka” till bl a Mallorca.
– 20 april åker vi till en plats nio mil söder om Rom i Italien. Vi cyklar sådär 10–12 mil om dagen i en vecka. Inte speciellt fort, vi tar oss tid att fika i nån by . . .
– Man måste hålla igång lite året om för att kunna hänga med i CykelVasan som är något man ser fram emot, som är riktigt kul, säger Börje Lindberg och tar några kraftiga skär rakt in i marssolen.
Boo Ericsson