Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vass tidskrift som utmanar

RE:Public#27

Vem håller liv i det öppna, prövande och granskande reportaget i vår samtid? Vem vågar göra tillvaron lite mer komplicerad än Gilla-knappen på Facebook? Jo, en hel del kulturtidskrifter som tyvärr aldrig når någon större läsekrets. Häromdagen kom senaste numret av Re:Public. Redaktionen utgörs av ideellt arbetande journalister, fotografer och andra engagerade människor. Den 27:e utgåvan kretsar kring skuld, lik, våld och kärlek.

Vi kan börja med skulden. I ett långt och mycket läsvärt reportage får läsaren ta del av en växande proteströrelse i Spanien. Det internationella skuldupproret ökar. I reportaget möter vi Hanna Hzytzak som var på väg att begå självmord när hon hotades av vräkning. Nu står hon i täten för en demonstration utanför ett lyxhotell i Madrid där höga politiker och internationella näringslivslobbyn sammanträder. Hon säger följande i reportaget:
– Jag förstod att jag måste kämpa, att jag inte är ensam, att det är de där inne, politikerna och bankerna, som ska känna skuld, inte jag.

Artikelförfattaren Sofia Joelsson skriver bland annat att allt fler människor i både Spanien och övriga Europa gör en psykologisk resa till ett liv bortom skulden. Här finns de som kräver reformer av finanssystemet och de som menar att samtidens största problem är just kapitalismen. Det är med andra ord dags att skriva av skulderna. Så har skett förr genom historien. Varför inte citera Femte Moseboken 15:1-3. ”Vart sjunde år skall du avskriva skulder. Så skall avskrivningen gå till: var och en som har en fordran skall efterskänka vad han har att fordra, det som han har lånat en annan.”

Krisen i Spanien har lett till massarbetslöshet. 400?000 personer har blivit vräkta från sina hem. Sex miljoner hus står tomma.
Nästa stora artikel är ett grävande reportage som handlar om Susanne Wiigh Mäsak som lanserat den ekologiska begravningsmetoden som handlar om att frystorka lik. Många medier har okritiskt förmedlat hennes idé utan att ens ställa sig frågan om det över huvud taget är möjligt. Det är Annika Hamrud som gjort reportaget.

Här finns också andra spännande artiklar som berör underhållningsvåldet i TV, hatet mot sexuella minoriteter i Sydafrika och flakpendlare sett från ovan. Bildmaterialet håller över huvud taget hög klass. Det bisarra är att Re: Publics medarbetare gör denna arbetsinsats utan ett öre i ersättning medan yrkesverksamma inom PR, kommunikation och reklamvärlden tjänar storkovan på att fabricera drömmar och presentera en tillrättalagd verklighet som framför allt är till för att tjäna de politiska och ekonomiska eliterna.


Ulf Lundén