Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vässade kunskaper om kapital och tillväxt

På onsdagen hölls ett seminarium i Vansbro om att få fram kapital till företagsutveckling och innovationer. En rad aktörer fanns med och berättade om på vilket sätt de kan bidra till finansiering eller rådgivning.
– De som var med fick en mer översiktig bild av vad det finns för möjligheter, poängterar Oskar Lundgren, näringslivssamverkan i Vansbro.

För företag som håller på med innovationer är det ofta svårt att få fram kapital för att utveckla produkterna. Många bra idéer hamnar i skrivbordslådan för att det inte finns pengar att utveckla det hela till en produkt som kan säljas och bli ett ekonomiskt tillskott.

Ett exempel på det motsatta är Hydroforming Design Light i Vansbro som är ett innovationsföretag och som tack vara rätt finansiärer blivit en framgång, som i dag har nära 40 anställda och som nyligen utsågs till årets tillväxtföretag i Dalarna med en tillväxt på över 300 procent.
Som en inledning på seminariet gjordes ett besök på Hydroforming Design Light och ägaren och mannen bakom företaget, Alvar Palmqrantz, berättade om den resa företaget gjort sedan de växte upp i spillrorna efter Plåtmekano och Finnveden.

Efter det började själva seminariet där en rad olika aktörer på området presenterade sig och berättade på vilket sätt de kan bidra och vilka möjligheter det finns att få hjälp.
Det var representanter från Tillväxtverket, Almi Dalarna, Länsstyrelsen, där bland annat landshövdingen Maria Norrfalk fanns med och även invigde det hela.
Stiftelsen Teknikdalen och högskolan fanns även de på plats och pratade om vilka möjligheter det finns.
Även Inlandsinnovation Ab fanns på plats, ett statligt ägt bolag som har som uppgift att investera i företag i inlandet som vill växa och stärka sin konkurrenskraft.
Ett knappt 40-tal företagare och andra intresserade hade mött upp till seminariet och Oskar Lundgren är övertygade om att de hade betydligt bättre kunskaper efter mässan.

– På Näringslivssamverkan möter vi ofta de som behöver hjälp med att få fram pengar och de flesta har ingen som helst kontroll på vilka möjligheter det finns och naturligtvis hjälper vi dem, summerar Lundgren.

Sven Thomsen/DT