Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås stift får vänstift i Tanzania

Västerås stift skrev i söndags ett vänstiftsavtal med Karagwe-stiftet i nordvästra Tanzania.

Biskoparna Thomas Söderberg och Benson Bagonza undertecknade ett femårigt avtal om samverkan runt bland annat miljöfrågor, musik och kyrkans samhällsansvar.

Västerås stift har en lång relation till Tanzania, bland annat genom medarbetare som sänts ut via Svenska kyrkan, och nu finns alltså även en formell vänrelation med Karagwestiftet.

I det avtal som undertecknats beskrivs en samverkan med tre olika fokus;


Miljöfrågor. Här vill stiften gemensamt hitta vägar att arbeta mot klimatförändringarna och för att ge den unga generationen strategier och värderingar kring ett hållbart samhälle. I avtalet konstateras att miljöfrågorna är universella och därför behöver de bearbetas gemensamt.


Musik. Musiken bygger broar mellan kyrkor och människor och här ser man möjligheter till ett gemensamt skapande.


Kyrkans samhällsansvar. Karagwestiftet har ett utåtriktat samhällsarbete som stämmer väl in med Västerås stifts projekt ”Aktör för välfärd”. Här finns många beröringspunkter och möjligheter till erfarenhetsutbyte.

Som en grund för relationen talas i avtalet också om den gemensamma förbönen och att en vänskap ska kunna växa mellan församlingar, skolor, ungdomsgrupper och körer i de båda stiften.
Västerås stift har tidigare två internationella vänstift: Libombostiftet i Mo?ambique och Gloucester stift i England.
Bägge dessa är stift inom den anglikanska kyrkan.
Med Karagwe får Västerås stift sitt första lutherska vänstift.