Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenfall säger upp 2 500


Inrikes
Statliga Vattenfall ska spara 4,5 miljarder fram till och med 2014 – och gör det genom att minska personalstyrkan med omkring 2 500 anställda. 400 av dessa finns inom den svenska grenen av verksamheten.
– De nya förutsättningarna kräver att vi ytterligare förbättrar vår effektivitet och stärker får finansiella ställning, säger Øystein Løseth, vd.

Förutsättningarna han syftar på är att det spås vara en fortsatt låg efterfrågan på el, ett överskott på utsläppsrätter och produktionskapacitet. Det sammantaget leder till låga elpriser.
Finanschefen tillika ställföreträdande koncernchefen Ingrid Bonde, uppger att Vattenfall måste fortsätta se över alla deras tillgångar och affärer för att hantera dem på bästa sätt.
Vattenfall ska fokusera på hållbar värme- och elproduktion genom övergång till produktionsslag med låga utsläpp.

– En möjlig försäljning av vår danska kraftvärmeverksamhet och av vår andel i Lippendorf kan bidra betydligt till att vi når målet om att sänka våra koldioxidutsläpp till 65 miljoner ton år 2020, säger Ingrid Bonde i pressmeddelandet.
Marknadssitautionen innebär att Vattenfalls ledning ser sig tvingade att minska personalstyrkan med omkring 2 500 anställda fram till och med utgången av nästa år.
Kostnaderna ska i år minskas med 3 miljarder kronor och ytterligare 1,5 miljarder under 2014.

Flest anställda kommer Vattenfall att göra sig av med i Tyskland. Där beräknas 1 500 anställda ha förlorat sina jobb senast i slutet av 2014. I Sverige reduceras de anställda med 400, i Holland 500 och 50 på övriga marknader.
– Jag vill understryka att Vattenfall kommer att genomföra minskningen av antalet anställda på ett socialt ansvarsfullt sätt och i nära dialog med personalorganisationerna i alla berörda länder, förklarar Øystein Løseth i det pressmeddelande som skickades ut på onsdagseftermiddagen.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se