Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenfrågan engagerar få

När landets medborgare ska ange vilka områden de tycker är viktigast för en kommun, rinner vattenfrågan långt ner i listan. I stället betonas vikten av en bra skola, bra äldreomsorg och fler jobb som det viktigaste.Skulle det däremot bli en vattenläcka och tillförseln av porlande, friskt vatten upphör i kranarna, då
– Det är lite märkligt, eftersom rent vatten inte är någon självklarhet, säger Thom Sandvik som är ansvarig för Avestas vatten.
Detta mänskliga förhållningssätt, har därför fått branschorganisationen Svenskt Vatten att undersöka mer i detalj på hur vi svenskar ser på vattenfrågan. Resultatet redovisades för Avesta VA och Avlopp AB:s styrelseledamöter vid senaste sammanträdet.
Den visar bland annat att fler kvinnor än män tycker att förorenat vatten är ett stort hot.
– Det märkte vi också när vi förhandlade om att sälja vatten till Norberg, säger Thom Sandvik som tror att det är få som vet att svenskarna generellt faktiskt bara betalar i snitt 3 öre per liter för sitt vatten.
– Ändå har vi ett av landets bästa vatten, berättade Thom Sandvik.
Men det finns alltså uttalade hot mot detta vatten. Allt ifrån klimatförändringar, översvämningar, kemikalier till övergödningar av marken intill vattentäkterna som kan ha påverkan på det friska vattnet.
Det här betyder att värdet på de naturliga vattentäkter som finns är stort.

– Vår vattentäkt i Brunnbäck kanske vi kan värdera till en halv miljard, medan den i Germundsbo är ännu mer värdefull. Kanske uppemot 1,5 miljard kronor. Det beror ju bland annat på vad det skulle kosta att ersätta det vattnet med något annat.
Som jämförelse kan nämnas att vattenproblemen i Östersund i november 2010 beräknas ha kostat samhället 200 miljoner kronor i allt från sjukvårdskostnader till att folk tvingades vara hemma från jobbet.
Det här innebär att Svenskt Vatten nu vill lyfta vattenfrågan till en nationell angelägenhet.
– Ett tydligt regelverk avseende vattenkvalitet efterlyses. Tjugo procent av vattenverken har anmärkningar i dag. Vi borde alltså ha en bättre råvattenkontroll i landet. Av det skälet kanske vattentäkter borde klassas som riksintressen.

I fjol påverkade Avestas vattenreningsverk av de stora och långvariga regnmängder. De visade också behovet av investeringar i av nya ledningar.
– Vi har varit duktiga på att leverera vatten utan avbrott. Men vi har tagit fram en förnyelseplan för Avesta. Nu måste vi få förståelse för de här frågorna och att det kommer att kosta. Därför går vi in i den nationella informationskampanjen om vattnets betydelse. Den kostar 30 öre per invånare. Men det är en viktig fråga, säger styrelseordförande Patrik Engström.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriksson@daladem.se