Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vävningen som konstart mot ljusa tider

/
  • Intresset bara ökar för vävning som konsthantverk. Från vänster på bilden Inger Engvall, Inger Nilsson, Britt Inger Björk, Kristina Holmberg och Tina Ignell.
  • – Det gäller att fånga upp trendsättarna inom hanverket, säger Tina Ignell.
  • – Kunskaperna skall föras vidare till nya generationer vävare, säger Ulla Berglund Brasch

Tro inte att hantverket vävning är en förlegad och nära nog avglömd tradition förpassad till historieböckerna.
– Nej ingalunda, säger Vävmagasinets chefredaktör Tina Ignell. Vi ser ett nyvaknat intresse bland ungdomarna - trendsättarna. Och nya traditionsbärare strömmar oavbrutet till vävstugorna.
LÄS ÄVEN: Södra Dalarnas hemslöjdsförening firar 100 år och vill locka fler ungdomar

Annons

Den verkliga vävboomen kulminerade med fenomenet Gröna Vågen under 1980-talet. Ungdomarna flydde städerna för landsbygden och en annan livsföring.

– Men den tiden kommer aldrig tillbaka, menar Tina Ignell. Nu handlar det mer om att ta makten över sitt eget liv och om att tänka miljömässigt rätt i en global värld med svåra miljöproblem. Många ungdomar har en kompromisslös inställning vad gäller återvinning och hållbarhet. Det är stora förändringar i våra livsmönster. Allt det här gynnar hantverket vare sig man bor i staden eller på landsbygden.

LÄS ÄVEN: Dalarna får en ny hemslöjdskonsulent

– Det gäller att föra kunskaperna inom hantverket vidare och att öppna upp länets 45 vävstugor med en mer famnande attityd, säger Dalarnas hemslöjdskonsulent Ulla Berglund Brasch.

Dalarna framställs som en mycket kreativ och viktig del av vävlandet Sverige.

– Här är hantverkarna mer rädda om att bevara traditionerna och lära vidare till nya generationer, säger Tina Ignell. Ur det här föds inspiration. Det är en viktig ingrediens för unga människor och morgondagens kreatörer.

LÄS ÄVEN: Årets Gustafian utsedd

Om det här handlade en inspirationsträff på Fornby folkhögskola under lördagen med temat "Alla som tycker om att Väva".

Annons