Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VBU-elever åkte på festival i Grekland

Det blev ett bra terminsslut för VBU-elever som jobbar med film och media. Tre av deras filmer visades nämligen på Internationella barn och ungdomsfilmfestivalen "Camera Zizanio" i grekiska staden Pyrgos.

Filmerna visades tillsammans med 236 filmer från 48 olika länder och de hade blivit utvalda av mer än 2000 bidrag som skickats in till festivalen.

Teatereleverna Aline Betti, Adina Frankental, Diana Khmaruk och Viktor Khmaruk åkte till Grekland och representerade där inte bara VBU, Kulturskolan och Ludvika, utan också Sverige, eftersom de var den enda gruppen som deltog från Sverige. Elverna var involverade i olika festivalaktiviteter, bland annat i filmvisningar och internationell film-workshop ”Mythos project” med filmskapande från hela världen.

Viktor tyckte att det bästa var att få ”skådespela”. Diana var mest nöjd med att få se resultatet från alla olika workshops och den egna filmen. Adina tyckte att det bästa var gruppövningar där man fick lära känna varandra och varandras kulturer genom att till exempel berätta vad man tyckte bäst och sämst om med sitt eget land och lära varandra ord från sitt språk. Aline roades av de professionella filmerna för barn och ungdom som visades på kvällarna.

Med festivalen slutade VBU:s filmår. Under 2019 visades elva VBU-filmer (nio av gymnasieelever och två av Kulturskolans elever) på elva festivaler i Amerika, Grekland, Irland, Kroatien, Serbien Spanien, Storbritannien, Sverige och Ukraina.

Fakta: Filmerna som visades på festivalen var:

- Komisk skräckfilm "Korvfest" som gjordes av Kulturskolans teatergrupp som kombination av fictionfilm och stopmotion med Lego

-”Ludvika: voices and visitors”, dokumentärfilm om Ludvika som gjordes inom internationell verkstad ”Filmdagar på VBU” (regisserades av Enoir Almarsoomi, Anna Magnusson, Jesper Landqvist från SA17b och ES17 och andra internationella elever)

-”Skogsande”, experimentalfilm som också gjordes under ”Filmdagar på VBU” och som inspirerades av Dan Anderssons dikter (regisserades av Emily Halkola, Rebecka Ax, Linnea Palmqvist, Evelina Söderberg – alla SA17b och andra internationella elever)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips