Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är den ryska bruden?

/
  • Producenten Olga Granlöf både nyanserar och utmanar uppfattningen om den ryska kvinnan i Sverige. Foto: Staffan Björklund

Tio år efter Lukas Moodysson, filmsuccé Lilja 4-ever är tumavtrycket fortfarande lika fastnitat och med återverkningar för flertalet rysktalande kvinnor i Sverige. För vem är den ryska bruden – egentligen? Postorderfru eller sexslav?

Den ryska bruden
– vem är hon?
Fotograferna Anastasia Shchichka och Jaroslava Grevtseva
Dalarnas Museum
Stigaregatan 2-4, Falun
2/2-3/3

Annons

Med 13 svartvita porträtt av rysktalande kvinnor - numer permanentbosatta i Sverige – från forna Sovjets 15 stater ändrar fotograferna Anastasia Shchichka och Jaroslava Grevtseva den allmänna bilden.

Här försöker man nyansera men även utmana den dominerande uppfattningen om den ryska kvinnan. Fotograferna reste runt i olika delar av Sverige och plåtade sina medsystrar.
Resultatet är till synes enkla porträtt. Kvinnorna tittar rakt in i kameran och möter betraktaren med öppna ögon.
Jo, det känns att här finns många outtalade berättelser och ställda frågor. Vid varje bild finns dessutom vidhäftad en enkel faktaruta: förnamn, antal talade språk, familj, favoriträtt, yrke eller sysselsättning. Samt vad vederbörande kan tänkas göra om tio år. Det handlar om ryska kvinnors arbeten, drömmar och tankar. Och om att leva i dagens Sverige.

Med förutfattade meningar och samma helt OK-frågor: Hur kom du hit? Vad gör du?
Då är det betydligt svårare att hantera frågorna som aldrig ställs: Kom du hit som postorderfru? Är du sexslav?
Kvinnorna på bilderna är företagare, pilot, läkare, bibliotikare, busschaufför, forskare ...

Med på utställningen finns även tre porträtt av kvinnor från Falun.
Utställningen har producerats av Ryska riksförbundet med 1500 medlemmar i landet. Huvudsyftet med förbundet är att verka för integration av i Sverige totalt cirka 10 000 officiellt boende ryssar. I Dalarna finns föreningen Vår Kultur med 100 medlemmar.

Staffan Björklund

Annons