Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem försvarar de svagaste läsarna?

Remisstiden för Lättlästutredningen pågår. LL-förlagets författare kräver att verksamheten förblir oberoende och att organisationsformen utreds ordentligt för att garantera mångfald i utgivningen och att läsarnas behov tillgodoses.

Annons

En enhällig riksdag beslutade 1986 att inrätta Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation, numera Centrum för lättläst. Stiftelsen fick uppdraget att ge ut lättlästa böcker och LL-förlaget startades. Stiftelseformen skulle garantera långsiktighet och oberoende. Staten ska inte lägga sig i vilka böcker ett bokförlag väljer att ge ut. Nu vill en statlig utredning ändra på det.

Vi är många författare, illustratörer, fotografer och formgivare som gör lättlästa böcker för LL-förlaget. Vi skriver, illustrerar och formger både faktaböcker och skönlitteratur i original för både vuxna och unga läsare. En del av oss återberättar dessutom skönlitteratur, både klassiker och moderna författare. De flesta av oss är också verksamma inom andra förlag.

LL-boken har funnits i 40 år och man har gett ut över tusen LL-titlar, vilket innebär att redaktionen samlat på sig en stor kunskap för att göra lättlästa böcker. Det är deras signum, och gäller både innehåll, språk och form. Utgivningen speglar begreppet mångfald. Läsarna är människor i olika åldrar som av olika anledningar behöver lättlästa böcker och samhällsinformation, en begränsad tid eller livet ut.
Gemensamt för dem är att deras röster sällan blir hörda. Vissa lättlästa böcker fungerar dessutom som brygga till annan litteratur. Går Lättlästutredningens förslag igenom hotas denna mångfald eftersom förslagen i förlängningen innebär en nedläggning av förlagsverksamheten. Att tro att marknadskrafterna skulle ta hand om denna utgivning är orealistiskt och dåligt underbyggt. Vi kräver därför av kulturministern att utreda organisationsformen ordentligt innan man beslutar om förändringar.

Nya PIAAC-studien visar att drygt 13 procent av Sveriges vuxna befolkning, eller cirka 800 000 personer, har en läskompetens som innebär att de har ett uttalat behov av mer lättillgängliga texter.
Att inte kunna läsa undergräver demokratin och därmed våra grundläggande värderingar om ett fritt och rättvist samhälle där alla människor har lika mycket värde. Det finns alltför många barn som börjar skolan utan att ha fått lyssna till godnattsagor, och alltför många tonåringar som går ut grundskolan utan att ha läst en skönlitterär bok på egen hand.
Att kunna läsa innebär delaktighet, glädje, lust och nyfikenhet. Världen vidgas och förståelsen för andra människor och tidsepoker fördjupas.

Kompetensen på Centrum för lättläst och LL-förlaget är unik. Vi gör inte böcker i isolerade rum. Liksom förlaget har kontakt med brukarna, med forskare, vårdpersonal och pedagoger har vi som upphovsmän kontakt med våra läsare på olika sätt: inom särskolan, skolbibliotek och folkbibliotek, svenskundervisning för invandrare, museivärlden och äldrevården.
Låt inte dessa möten försvinna, låt inte kunskapen och kreativiteten gå förlorad! Stryp inte tillgången till lättläst litteratur som är till gagn för de svagaste läsarna!

Gudrun Wessnert
författare och museipedagog
Per Gustavsson
författare
Helene Lumholdt
journalist och författare
Mats Ahlsén
journalist och författare
Johan Werkmäster
författare
Agneta Slonawski
journalist och författare
Birgitta Adolfsson
formgivare
Peter Bergting
illustratör och serietecknare
Martin Nauclér
fotograf och författare
Carolin Freiholtz
fotograf
Emelie Östergren
illustratör och serietecknare
Jerker Jansson
journalist och författare
Jens Andersson
illustratör och formgivare
Susanne Viborg
formgivare och författare
Tony Samuelsson
författare
Anneli Furmark
serietecknare
Sara Wadell
författare
Simonette Schwartz
författare
Helena Davidsson Neppelberg
illustratör
David Lagercrantz
författare
Boel Werner
författare och illustratör
Gunilla Lundgren
författare
Jesper Bohm
journalist och författare
Anders Brundin
författare
Jan-Ewert Strömbäck
författare och journalist
Sara Teleman
illustratör
Camilla Wallqvister
författare
Carin Ardelius
författare
Kerstin Gidfors
författare
Karin Almlöf
formgivare
Ester Sorri
fotograf
Nils Resare
journalist
Sten Lundberg
fotograf och författare
Pamela Jaskoviak
författare
Jonas Ellerström
författare
Torsten Bengtsson
författare
Ritta Jacobsson
författare
Anki Almqvist
fotograf
Magnus Ljunggren
författare
Erja Lempinen
fotograf
Malcolm Jacobson
fotograf och författare
Sebastian Wadsted
formgivare
Ylva Killander
författare
Ulrika Nilsson Carlsson
illustratör och formgivare
Lena Arro
författare
Måd Olsson-Wannefors
illustratör, författare, formgivare