Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vem har ansvaret?”

Annons

Två gånger på kort tid har vildsvin bökat upp stora arealer vid Ljusbodarnas fäbod och fäbodlagets styrelse slår nu larm.

– Det är ett hot mot hela vår fäbodmiljö då flora och fauna ändras helt när jorden bökas upp, säger Sven Liss i styrelsen.

Solen skiner, luften är hög och klar och träden skiftar i gult. De grå fäbodstugorna och dess ägare håller som bäst på att göra sig redo för vintern.

På ytan ser allt ut som en idyll i Leksands största fäbod Ljusbodarna.

Men tittar man närmare så finns det bokstavligt talat öppna sår i marken. Upp­bökad jord där vildsvinen har farit fram på flera ställen i fäboden.

– Det är rent ut sagt för jäkligt! säger Sven Liss och Anders Sjölund nickar instämmande.

Båda är med i fäbodlagets styrelse som nu reagerar och vill ha hjälp för att inte den unika fäbodmiljön ska försvinna helt.

Jägare har engagerats och suttit på pass flera nätter för att hjälpa fäbodlaget.

– Vi är väldigt glada över stödet från jägarna. Att jaga vildsvin är ingen lätt uppgift som vem som helst kan hålla på med, säger Sven Liss.

Men ett bra samarbete med jägarkåren räcker inte. Både Sven Liss, Anders Sjölund och de andra i fäbodlagets styrelse vill se ett större engagemang från samhällets sida – och det nu.

– Vildsvinsstammen ökar snabbt – inte bara här utan hela vägen söder över ända ner i Skåne och det finns problem överallt.

– Samhället behöver ta ansvar och hjälpa till! Vi vill ha en dialog om hur vi kan minimera risken för skador, anpassa skötseln och djurhållning utan hamna på kollision med EU-regler och stöd och hur vi samtidigt kan behålla och helst utveckla de höga natur- och kulturvärden som finns, säger Anders Sjölund och fortsätter:

– Vi ser gärna en dialog med länsstyrelsen, kommunen och helst också experter på Centrum för Biologisk Mångfald och Viltskadecentret.

Ljusbodarnas fäbodlag har nyligen bildat fyra arbetsgrupper inom ramen för en vision för det framtida Ljusbodarna. Så gott som samtliga fastighetsägare deltar och vill fortsätta utveckla fäboden med dess värden.

För det här handlar om mer än uppbökad mark som kan vara besvärlig att rätta till och närgångna och farliga djur.

– Fäboden är ett kulturarv som vi har att bevara och som vi i fäbodlaget får pengar av länsstyrelsen för att sköta på rätt sätt.

– Men vem har yttersta ansvaret när vildsvinen förstör kulturarvet? frågar Sven Liss retoriskt.

Annki Hällberg
annki.hallberg@dt.se