Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem i regeringen Reinfeldt bryr sig om en levande landsbygd?

I och med att Centerpartiet med Eskil Erlandsson i spetsen i budgetförhandlingarna misslyckats med att förhandla fram ett rimligt stöd till vår svenska landsbygd blir det återigen tydligt att det inte finns något parti inom alliansen som värnar om ett Sverige med en levande landsbygd. Istället för de 500 miljoner per år i sju år som landsbygdsministern efterfrågat så blev resultatet ynka 129 miljoner per år. Det här kommer att få konsekvenser för en landsbygd där redan idag var femte helårsarbete i jordbruket försvunnit sedan den borgerliga regeringen tillträdde.

Här i Dalarnas län har sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006 sysselsättningen inom jordbruket minskat med 21 procent. Det visar statistik där Jordbruksverket jämfört genomförda antal heltider per år inom jordbruket.
Alltså har motsvarande var femte heltidsarbete försvunnit i basproduktionen av livsmedel här i Dalarna. Detta är allvarligt eftersom arbetstillfällena i jordbruket ofta helt avgörande för möjligheten för människor att bo och arbeta på landsbygden.

När arbetstillfällen försvinner tvingas dessutom ofta människor överge sin livsstil.
Men det handlar också om svenska konsumenters rätt till mat av hög kvalitet och säkerhet. Våra jordbrukare här i Dalarna producerar mat med högre kvalitet och är producerad efter tuffare miljökrav och djurskyddsregler än den mat vi importerar.

Vi socialdemokrater föreslår en ny satsning och kraftsamling för svensk livsmedelsproduktion. Framgångsreceptet menar vi är effektivisering, starka varumärken och innovationer.
Vi vill skapa en organisation som vi har gett arbetsnamnet Svensk Mat. Modellen bygger på samverkan med bl.a. näringen. Syftet är att ge stöd och stimulans till effektivisering och till utveckling och lansering av varumärken som har svensk livsmedelsproduktion som råvara. Vi vill också lägga mer pengar än regeringen på forskning och utveckling inom de gröna näringarna. Regeringen drog för några år sedan in stödet till svensk lantbruksforskning. Det menar vi var ett strategiskt felaktigt beslut.

Vi tror inte att vägen går via sänkta djurskydds- och miljökrav. I så fall försvinner anledningen och möjligheten för svenska kommuner och landsting att upphandla svensk mat.
Vi socialdemokrater tror att det krävs en mer aktiv jobbpolitik även för landsbygden och livsmedelsproduktionen. Vår idé handlar om samarbete i en ny form. Det kan bli fråga om att utveckla pilotanläggningar för innovationer, hjälp för företag att samordna sin verksamhet, utveckling av byggtekniker som ger billigare investeringar utan att djurskyddskraven försämras och utbildning kring hur nya varumärken kan lanseras.

Men det viktigaste av allt är att Sverige får en sammanhållen livsmedelsstrategi så att vi i bred politisk samverkan kan dra upp riktlinjerna för att säkra framtidens svenska matproduktion.
Under hösten kommer vi besöka olika företag i Dalarna för att lära oss mer om deras förutsättningar att kunna bedriva sin verksamhet. Landsbygdsutveckling och livsmedelsproduktion är ett av de områden som vi särskilt kommer att fokusera på. Att lyssna på de som driver livsmedelsföretag är viktigt för att våra politiska satsningar ska hamna rätt.

För oss handlar det ytterst om jobben och arbetstillfällena. Vi socialdemokrater har beslutat oss för att Sverige 2020 ska ha lägst arbetslöshet i EU. För att lyckas med det måste den negativa utvecklingen inom jordbruket också vända.

Matilda Ernkrans (S),
ordförande i miljö och jordbruksutskottet
Peter Hultqvist (S),
riksdagsledamot från Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel