Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem platsar egentligen i "Laget Sverige"?

Svar till "Försäkringskassan ger svar om 25 veckor" (från DD fredag 28 oktober).

Jag (Christina) känner så väl igen mig med tidigare skribent gällande att bli tvingad att söka jobb på Arbetsförmedlingen AF, fast man redan har ett fast arbete, men klarar inte av att arbeta, och istället blir sjukskrivningen ifrågasatt, och hen blir utförsäkrad (i väntan på operation).

I mitt fall, så har jag ingen arbetsförmåga då jag har en kronisk livslång sjukdom, förmodligen på grund av att jag varit blodgivare och blodcentralen inte har hållit koll på mina järndepåer, endast kollat Hb-värde. Försäkringskassan tar dåligt ansvar för långtidssjuka människor.

Vissa sjuka överförs till Arbetsförmedlingen, som inte alls har med sjukdom att göra, endast att förmedla ett arbete. Har personen ingen arbetsförmåga skall personen inte över huvud taget föras över till Arbetsförmedlingen. I praktiken blir du ställd utanför sjukförsäkringssystemet fastän du har betalt din skatt. Istället för hjälp och stöd på Försäkringskassan så blir man överförd till Arbetsförmedlingen.

På Arbetsförmedlingen ifrågasatte man varför jag blev skickad dit och Försäkringskassan valde att sända tvistemålet vidare till Förvaltningsdomstol där Försäkringskassan har tolkningsföreträde.

Vem platsar egentligen i "Laget Sverige" (som är Försäkringskassans nuvarande devis)?

Hur kan Försäkringskassan kasta bort skattepengar på reklamplats i TV?

Vad är det Försäkringskassan vill sälja på svenska folkets bekostnad (skattepengar) på reklamplats i TV? Är det en utförsäljning av ansvaret för sjukförsäkringen till privata aktörer?

Jag tvistade mot Försäkringskassan i sju år: Försäkringskassan överförde ärendet till Förvaltningsdomstol, där jag först vann jag två gånger, men det accepterade inte Försäkringskassan som gick till högre rättsinstans. Där hittade Försäkringskassans jurist/processförare felaktigt på, att jag hade arbetat under sjukskrivning för att få prövningstillstånd i Kammarrätten.

Det borde vara ett lagbrott att Försäkringskassan inte rättar sina felaktigheter som de för fram i Förvaltningsdomstol. Istället får det gälla som fakta i Förvaltningsdomstolen.

Fortfarande tror jag att detta bara är en mardröm, men tyvärr inte. Försäkringskassan framhärdar att det är arbetsförmåga som gäller och inte sjukdom, och anser att Försäkringskassan har professionell koll på detta oavsett vad läkarintyg säger.

Försäkringskassans handläggare slipper undan ansvar och klarar sig ifrån att dömas för handläggningsfel då tjänstemannaansvaret är borttaget sedan Olof Palmes tid.

Verkligheten är så att alla platsar inte i "Laget Sverige", alla har inte en arbetsförmåga vid sjukdom och Försäkringskassan ställer sjuka människor utanför sjukförsäkringssystemet fastän det finns specialistintyg...

"Vi bryr oss inte om hur sjuk du är" Det är ett påstående av Försäkringskassan i reklaminslaget.

Vad har vi våra läkare/specialistläkare till? Litar inte Försäkringskassan till deras profession?

Har vi inte råd med att ta hand om sjuka i dagens Sverige? Går pengarna till något annat? Flera långtidssjuka blir lämnade, och får förlita sig på anhöriga eller försörjningsstöd, tidigare benämnt socialbidrag.

Kent och Christina Börjesson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare