Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem ska efterträda Ingalill Persson?

Medan den borgerliga oppositionen i Dalarnas landsting diskuterar semlor – och tycks ha som idé att uppskattning av personal helst inte bör förekomma – kan vi andra fundera över vem som kan ta över efter avgående Ingalill Persson. Det är ingen lätt roll hon haft och den som tar över stafettpinnen måste vara rustad med stort tålamod och förmåga att uthärda ständiga och ofta låga angrepp, ty så ser det oftast ut för i synnerhet (s)-märkta toppolitiker i röda län där dominerande medier är djupblåa.

Gunnar Barke, Kristina Svensson eller Elin Norén har redan nämnts som tänkbara kandidater. Det är bra förslag alla tre. Men plötsligt säger någon i telefon ett annat namn som plötsligt känns både självklart och oväntat: Faluns Jonny Gahnshag. Han är en lugn och samlad politiker, han kan samarbeta åt alla håll, har till och med gått i mål på ett skidVM. Han är varken ung eller gammal utan vid lagom ålder, kanske en man i sina bästa år, som det heter om Karlsson på taket. Gahnshag har rentav yrkeserfarenheter från sjukvården och är utbildad sjuksköterska. Nej, han är knappast lika ideologisk som Ingalill Persson, är till och med en smula lågmäld, men har väl en äkta gråsosse i sig.

Faktum är att (s) i Dalarna har ganska många bra namn att fundera på i jakten på den så viktiga landstingsposten. Rörelsen har trots allt lite liv i sig. Vad man kan vara säker på är att landstingspolitik de närmaste åren knappast kommer att vara mindre het än den varit, snarare tvärtom, särskilt nu när den konfliktfyllda storregionfrågan ska avgöras – och där finns det nog en kritisk dalaopinion som kanske inte riktigt vaknat än.