Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem står över politiken?

Opolitisk. Opolitiskt. Hur låter det egentligen? Tanken är väl att påstå att någon eller något står över politiken. Alltså är bortom allt käbbel och löften som inte hålls.

Annons

Men hur är det egentligen. Tittar man på olika sammanhang där ordet opolitisk förekommer så ser man att de personer som det ska stå för troligen har en rejält borgerlig syn på det mesta. Opolitisk för också tanken till lite överklasstänkande.
Jag/vi är så fina att jag/vi är bortom politiken. Fast troligen är det ju tvärtom.

Inför årets kyrkoval dök de opolitiska som vanligt upp på någon lista med beteckningar som Kyrkans väl, eller något annat som ska klinga förtroendeingivande. Det är bara att ta den listan och spara den tills det är dags för kommunal- och landstingsval och jämföra namnen.
Jodå, där dyker de upp under beteckningar som Centerpartiet, Folkpartiet, Moderaterna eller Kristdemokraterna. Jag tror aldrig att jag hittat en opolitisk listdel- tagare under beteckningarna Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet.
Samlingslistor är ungefär lika illa, fast då vet man att det är politikens högerkant som samlats och som det heter lagt bort partipolitiken.

Jag litar inte på opolitiska personer. Opolitisk står på något sätt för opålitlig. Man gömmer sig bakom något man inte är. Drar man röster på det här viset? Ja, kanske kan man lura en och annan som faller för den förment upphöjda beteckningen opolitisk.
En del säger att de är partipolitiskt obundna. Det kan endera betyda att de velar hit och dit eller att de inte vill eller törs säga vilket parti de håller på. Sedan låter det väl också lite snyggt, som om också de står ovanför politiken, obs inte utanför. Högre tjänstemän vill ofta vara opolitiska eller politiskt obundna. För dem räcker det med rotarynålen.

Så varför muttrar jag om något som mest har med kyrkoval att göra? Jag får ju inte ens rösta i de valen. Ja, det har gett en hel del på skatten genom åren. Synd bara att man måste betala begravningsavgift till kyrkan.
Begravningsavgiften, ja hela begravandet, borde vara en kommunal angelägenhet och inte något som församlingar får dra in pengar på. Ja, jag vet att de bara ska få ta in vad det verkligen kostar, men jag litar inte på dem. Alltså jag litar inte på dessa opolitiska som ofta får majoritet och då får bestämma.
Jag litar inte på präster och andra heller. Så är det bara. Religioner och kyrkor är en rest från mänsklighetens okunniga och oupplysta förflutna och borde ha varit borta för länge sedan.
Betänk att under historiens gång har det funnits cirka 100 000 religioner. Och alla har de haft det gemensamt att de alla varit den enda rätta. Enligt vad utövarna tyckt alltså. Den äldsta ännu praktiserade religionen är aboriginernas, som beräknas vara 12000–14000 år gammal. Det imponerar faktiskt att de inte bytt. De har nog inga samlingslistor eller andra kryptiska listor heller.

Lennart Götesson