Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ventilbyte gav grönt vatten

På tisdagsförmiddagen bytte fjärrvärmeverket i Säter en ventil. Det gjorde att det till­fälligt läckte ut grönt vatten.
– Det är ett rutinjobb och helt ofarligt, försäkrar Mikael Larsson från Hedemora Energi som äger anläggningen.

Flera reagerade i går morse på grönt, rykande vatten i ån utanför sågen i Säter. Även i Ljustern rann det ut en del grönt vatten. Det var ett 250 millimeter tjockt och en kilometer långt rör som fjärrvärmeverket tömt på vatten för att kunna byta ventil. Röken som låg över vattnet beror på värmen. I röret är vattnet uppvärmt till mellan 80 och 90 grader.

Att vattnet är grönt beror på att värmeverket har ett ämne som heter pyramin i fjärrvärmevattnet. Det har de för att kunna upptäcka läckor i systemet.
– När det är en vattenläcka kan vi snabbt kontrollera om det är grönt vatten eller vanligt blått kallvatten. Läcker det grönt vatten vet vi att det beror på en läcka i fjärrvärmesystemet, förklarar Mikael Larsson.

Pyramin är ofarligt för både hälsan och miljön och används i fjärrvärmevattnet endast för den gröna färgens skull. Pyramin är ett natriumsalt som är livsmedelsklassat. Samma ämne används exempelvis i tvål och diskmedel.
– Vattnet går att dricka, om man skulle vilja det, säger Mikael Larsson.

Det var fler som reagerade på det gröna vattnet igår. Säters kommun var informerad om ventilbytet och beredda att svara på frågor.
– Vi vill att folk hör av sig om de upptäcker grönt vatten någonstans. I just det här fallet rörde det sig bara om ett rutinbyte av en ventil, men annars är det en läcka någonstans.

Det är inte bara i Säter som det är standard att hälla i färg i fjärrvärmevattnet. Det görs på många ställen i landet då det har visat sig vara ett effektivt sätt att hitta läckor i ett tidigt skede.

Redan klockan 10 i går förmiddag var vattnet avstängt igen. Då vattenståndet i ån är lågt kan det gröna vattnet komma att ligga kvar ett tag.

Hillevi Mårtensson/DT