Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Verkligen häftigt att få det här priset”

Orienteraren och skidorienteraren Tove Alexandersson, 21, har av DD-sporten utsetts till Dalarnas bästa idrottare 2013.
– Verkligen häftigt att få det priset, säger Tove.

Ända sedan 1946 har den anrika omröstningen ägt rum och när Tove Alexandersson får reda på vilka som fått priset tidigare så inser hon i vilket fint sällskap hon hamnat.
– Det har funnits många bra idrottare i Dalarna och finns fortfarande, så att bli uppmärksammad som Dalarnas bästa 2013 är riktigt kul. Samtidigt ett kvitto på att man gjort någonting bra, säger Alexandersson.

Främst var det meriterna som totaltvåa i världscupen, VM-silvret på långdistansen och VM-silvret på medeldistansen som avgjorde till Tove Alexanderssons fördel.

Vilken av dessa tre silver rankar du högst?
– Jag har haft många bra prestationer under hela året och jag brukar inte värdera och jämföra de resultat jag gjort. Det är lika roligt varje gång och jag blir jättestolt när det går bra.

Just nu har Tove Alexandersson lagt både arbetsliv och skolgång åt sidan för att satsa på orientering och skidorientering på heltid.
Det andra får komma senare i livet.
– Jag tänker ta upp pluggandet igen, men vad det i så fall blir vet jag inte i dagsläget. Vissa funderingar har man ju, men det är inget jag bestämt ännu.
– Just nu fungerar tränandet och tävlandet så bra, att jag lägger skolan åt sidan ett tag till. Vi får se om det blir någon sorts kombination framöver, för att fortsätta tävla tänker jag göra i minst tio år till, säger Tove.

Många undrar naturligtvis hur Tove Alexandersson orkar vara på elitnivå i två så krävande idrotter som orientering och skidorientering.
– Orientering är nummer ett för mig, men än så länge ger skidorienteringen mig mycket och jag utvecklas fortfarande i skogen. Men kommer skidorienteringen att ta mer än den ger, då kommer jag att bara satsa på orienteringen.
Tove tränar tio pass i veckan, på vintern brukar det bli 13-14 timmars träning med en vilodag, oftast fredagar. Under sommarhalvåret blir det cirka 8 timmars träning.
– Det blir mer mängd på vintern eftersom jag då också har skidorienteringen, dessutom är tävlingsperioden intensivare på sommaren med tävlingar i stort sett varje helg.

Efter alla framgångar måste det vara flera klubbar som rycker i dig och vill ha en övergång?
– Jo, det är några som hört av sig. Men jag bor i Borlänge och trivs jättebra i Stora Tuna, så det är inte aktuellt.
– Inte heller att jag byter från Alfta-Ösa i skidorientering, de tar hand om mig på ett bra sätt och jag trivs även i den klubben.

Nästa års stora mål för Tove Alexandersson blir VM i orientering i mitten av juli i italienska Asiago.
Men närmast är det SM i skidorientering i Umeå i mitten av januari som gäller.
Och räkna med en väl förberedd Alexandersson efter en riktig hårdkörning strax före jul på träningslägret i norska Sjusjöen, två mil nordost om Lillehammer.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se