Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vet hut, alla företagsmyglare

SVT:s Uppdrag granskning, Ug, berättade i veckan att en grupp arbetare från Kamerun hade lockats till Sverige med löfte om kollektivavtal och 18 500 i månadslön. När de sedan kom till Västerbotten fick de i stället slavlöner av entreprenören, som anlitades av skogsbolagen SCA och Holmen för plantering. Nu är samtliga papperslösa och kvar i Sverige utan jobb, pengar och bostad. Att sätta plantor är ett mycket tungt jobb. Fråga mig; jag vet av egen erfarenhet.


Samtliga personer från Kamerun lånade och betalade dyrt för att få sitt namn på en lista om arbetstillstånd till Migrationsverket. Allt slutade i en veritabel mardröm. Nu gömmer de sig i Göteborg, skuldsatta och rädda för att åka hem.
Den fackliga representanten skrädde inte orden i Ug-reportaget. Enligt honom handlade det om jobbtrafficking. Skogsbolagens representanter tog inget ansvar. De lade hela skulden på sin entreprenör som inte visade någon som helst ånger när han intervjuades av Ug-reportern. Skogsbolagens förträdare betygade samtidigt att de var mycket nöjda med arbetsinsatsen. Plantorna satt där de skulle på stora kalhyggen.

I torsdags kom beskedet från Arbetsgivarorganisationen SLA och GS-facket att utreda fallet skyndsamt. Om de gästarbetande kamerunier lurats och fått slavlön för skogsarbete, kommer de att få den lön de först lovades.
Det var ren tur att saken blev uppmärksammad i offentligheten. Det är också tur att Sverige fortfarande har starka fackföreningar som kan protestera högljutt. För en gångs skull blev maktlösa människor synliggjorda inför en bred allmänhet. Händelsen exemplifierar samtidigt hur viktigt det är att maktförhållanden på svensk arbetsmarknad är någorlunda jämbördig. Men fallet med arbetarna från Kamerun kanske bara är toppen av ett isberg.

Kapitalets ständiga jakt efter den billigaste arbetskraften kan ta sig vilka uttryck som helst. Antingen flyttar man produktion till fattiga länder eller så importerar man den billigaste arbetskraften. Den här ”kreativa” entreprenören från Västerbottens inland måste ju vara något av nyliberalernas våta dröm. Det är exakt så här det skulle komma att fungera om vi släpper marknaden fri på alla plan och öppnar gränserna för fri arbetskraftinvandring. Låglönesamhället skulle etablera sig väldigt snabbt. Arbetsmarknaden styckas upp i olika divisioner, där de som tjänar minst utför de tyngsta och hälsofarligaste jobben.
Berättelsen om plantsättarna från Kamerun väcker också tankar kring en tidsanda som föder fram dylika samvetslösa och skrupelfria företagare. Det är en roffarmentalitet som inte skyr några medel och som trampar på människovärdet. Denne entreprenör borde svartlistas överallt tills han blir en seriös företagare.

Ulf Lundén

JA
Nytt tvättstugebibliotek i bostadsområdet Malmen i Smedjebacken.
NEJ
Mando Diao som tydligen sålt Fröding till Volvos reklambyrå.