Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi anpassar deras schema efter elitidrott”

På måndag börjar höstterminen och då även YA Frigymnasiums nya satsning på elithockey.
- Vi anpassar deras schema efter elitidrott. De har fyra dagtidsträningar i veckan oavsett vilket program de studerar, säger Mattias Scandola.

Än så länge har ett tjugotal hockeyspelare anmält sig till elitidrottsprogrammet.
De har sökt in till skolans vanliga gymnasieprogram men har valt idrotten som inriktning. Nu får de spela hockey 14 timmar i veckan, på skoltid.
- De har morgonpass tisdagar och torsdagar och eftermiddagspass onsdagar och fredagar, säger Mattias Scandola, rektor på skolan.
Förutom skridskoåkning kommer eleverna även att få mental träning och kurser i kost och hälsa. Allt som hör idrottslivet till.
- Många av eleverna har flyttat hemifrån för att gå här och då är det viktigt att de får i sig ordentligt med näring, speciellt när de tränar så mycket.

Erfaren tränare

Många av elitidrottarna kommer att spela matcher för sina egna klubbar runt om i landet.
Men på skolan får de en chans att utvecklas inom sporten, speciellt då skolans hockeytränare heter Göran ”Flygis” Sjöberg.
- Eftersom han har varit elitserietränare förut så känns det jätte stort. Allt känns väldigt bra, speciellt med tanke på att det är första året vi har hockey. Den här satsningen har gått över alla förväntningar, säger Mattias Scandola.
Han berättar att det än så länge bara är killar som sökt till hockeyinriktningen men hoppas att spelare från de två damjuniorlagen kommer att söka in under de närmaste åren.

En av de tjugo

Jesper Christensen spelar i J18 med Falu IF och är en av de förväntansfulla studenterna som nu vill kombinera sitt hockeyspelande med skolan.
Han ska läsa på byggprogrammet på YA Frigymnasium och samtidigt satsa på sin idrott. Nu ser han fram emot att få lite individuell träning med den förra elitserietränaren ”Flygis”.
- När vi spelar i laget tränar vi mer på matchspel och pratar taktik. Nu får man träna mer på det man behöver bli bättre på, säger Jesper Christensen.
- Jag hoppas på att kunna ta en plats i J18 Elit så småningom.

EMY KRÜGER
023-476 07
emy.kruger@daladem.se